ΚΚΕ : Δεν κοροϊδεύουν απλά το λαό, τον περιφρονούν!!!

[...κλικ για όλο το άρθρο...]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Ανεπίσημη απόφαση Ν.Σ. για το ορυχείο Ποντοκώμης

Στο τελευταίο Ν.Σ. αποφασίστηκε:

  • Επαναβεβαίωση της παλιάς απόφασης για το ορυχείο Δημ. Υψηλάντη.
  • Απόφαση ότι η παρούσα ΚΥΑ είναι ανενεργή και θα καταστεί ανενεργή εάν δεν γίνουν συνολικά τις απαλλοτριώσεις και του οικισμού Ποντοκώμης
  • Ανακοινώθηκε η μελέτη περιβαλλοντικής αξιολόγησης για το Μαυροδένδρι με χρηματοδότηση από τη Νομαρχία

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Παρέμβαση Μαυροματίδη Δημήτρη στο έκτακτο Ν.Σ. 28.01.09 για τη ΜΠΕ Ποντοκώμης

Κάποιοι ρώτησαν γιατί προκαλέσαμε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο; Διότι στην Τεχνική σύσκεψη της ΑΝΚΟ αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ΜΠΕ για το αγρόκτημα Ποντοκώμης και προχωρά άμεσα σε απαλλοτρίωση 1350 στρεμμάτων. Αποτυπώσαμε στο χάρτη, από αυτούς που συνήθως επιδεικνύονται αλλά δεν προσκομίζονται, τα όρια την συγκεκριμένη ΚΥΑ και διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο πρακτικά για το αγρόκτημα Ποντοκώμης χωρίς τον οικισμό! Επί αυτού τι κάνουμε;
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να μας αγνοείται, να μην μας ενημερώνετε, να μας υποβαθμίζεται, να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς, να διασκεδάσετε τις διατυπωμένες ανησυχίες μας. Να μεταφέρονται ενδεχομένως λανθασμένες ερμηνείες για τη θέληση και την αγωνία των κατοίκων, για μια υπόθεση που αφορά το μέλλον και το παρόν μας. Οφείλετε να μας ενημερώνετε όπως ενημερώνετε και «φροντίζετε» για θέματα ήσσονος σημασίας.
Θέλουμε απλά τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης και την προστασία των οικισμών μας. Προς πάσα κατεύθυνση δεν βάζουμε κανέναν απέναντι που δηλώνει και κινείται εμπράκτως προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θα αναφερθώ σε ευθύνες, όπως έγινε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, διότι θα υπερτερήσει το συναίσθημα έναντι της λογικής και δεν πρέπει σήμερα που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν μπαίνουμε και ούτε ποτέ θα μπούμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Κινούμαστε για την ουσία της πολιτικής και όχι για το θεαθήναι. Η στάση όλων μας είναι στάση προβληματισμού. Με περίσκεψη και περίσσεια υπομονή κρατούμε στάση ευθύνης. Το συμφέρον όλων μας είναι συμφέρον συνεργασίας με υλοποίηση όσων υποσχεθήκατε και συμφωνήσαμε.
Κάποιοι μας είπαν γραφικούς διότι ζητήσαμε και ζητάμε διασφαλίσεις. Ελάτε στη θέση μας. Στην καλύτερη περίπτωση θα πούμε ότι έγινε εν κρυπτώ στην χειρότερη διαπιστώνεται εμπαιγμός. Υπάρχει κανένα παράπονο από μέρους μας; Μήπως δεν κάναμε περιβαλλοντική αξιολόγηση, δεν κάναμε δημοψήφισμα; Ξέρετε ότι παρόλη τη γνωστή περιπέτεια, που προκλήθηκε από κάποιους στο Δήμο μας, πάντα κινηθήκαμε με ομόφωνες αποφάσεις; Μήπως δεν καθιερώσαμε εμείς μόνοι μας σε αυτό το χώρο, το Φεβρουάριο του 2008, πρωτόγνωρες διαδικασίες ομόφωνα ψηφισμένες και οι οποίες κατέληξαν σύντομα και δημοκρατικά στον τόπο μετεγκατάστασης; Διαφωνείτε ότι κινηθήκαμε άμεσα για τη μετεγκατάσταση προτείνοντας Τεχνικό Σύμβουλο και μάλιστα με αμοιβή από τον αναλογούντα Τοπικό Πόρο του Δήμου μας; Δεν κατανοήσαμε την αναγκαιότητα της καταμέτρησης του οικισμού, δεν βάλαμε τα στήθη μας μπροστά;
Δεν απολογούμαστε κυρίες και κύριοι απλά αποτυπώνουμε την κατάσταση. Για να δείξουμε το μέγεθος της έκπληξης μας και της ανησυχίας μας. Το κλίμα δεν είναι καλό και δεν οφείλεται σε εμάς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέματα αδειοδοτήσεων σε σχέση με τα ορυχεία, θέματα νομιμότητας αποφάσεων, κ.ά. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε συγκεκριμένα διότι δεν θα μπούμε σε διαδικασίες υπονόμευσης της ΔΕΗ. Αν εκβιάζαμε δεν θα κλείναμε τις ταινίες ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα; Σταματήστε λοιπόν την μικροπολιτική και δείτε την ουσία. Αποδείξτε ότι δεν είστε αυτό που σας καταλογίζουν και που αναφύετε και από την ουσία και χειρισμό αυτού του θέματος.
Γιατί δεν ενημερώσατε το Δήμο μας γι’ αυτή τη μελέτη; Αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε πειστικά.
Έχουμε βαριά τη συναίσθηση ότι αφορά όλη την περιοχή. Γι΄αυτό και δεν έγιναν καταγγελίες όπως πολλοί σκοπίμως θα επιθυμούσαν. Δεν μπήκαμε σε παραταξιακά παιχνίδια απλά ασκήσαμε κριτική στους κατά τα φαινόμενα παρόντες και κατ’ ουσία απόντες. Δεν περιμένουμε αποφάσεις εμείς για να λειτουργήσουμε, ας γίνει ξεκάθαρο παντού. Ούτως ή άλλως αυτήν την περίοδο γράφεται το 2ο μέρος της ιστορίας της Ποντοκώμης. Φροντίστε να είμαστε όλοι παρόντες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Έγγραφο ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του ΝΣ 28.01.09

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Oι αναλυτικές θέσεις της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης

[κλικ για αναλυτικά...]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Επιστολή Συλλόγου Περιβάλλοντος προς το Ν.Σ.

[κλικ για αναλυτικά...]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Τεκταινόμενα έκτακτου Δ.Σ. Δημ. Υψηλάντη της 25 Σεπ 2009

Παραθέτω πολύ συνοπτικά τα όσα συνέβησαν στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 25 Σεπ 09:

Παρόντες:

  • κ. Αλ. Αθανασιάδης (βουλευτής), κ. Κωνσταντόπουλος (υπ. βουλευτής)
  • Νομαρχία Κοζάνης (κ. Πλακεντάς πρόεδρος Ν.Σ., κ. Σόκουτης Αντινομάρχης, κ. Ανδρεάδης, κ. Αποστολίδης επικεφαλείς συνδυασμών)
  • Δήμος Κοζάνης (κ. Κουκουλόπουλος Δήμαρχος, κ. Μαλούτας Αντιδήμαρχος, κ. Παφίλης πρόεδρος ΔΕΠΕΠΟΚ)
  • ΔΕΗ (κ. Νικολακόπουλος διευθ. ΛΚΔΜ, κ. Ζαραφίδης διευθ. Περιβάλλοντος)
  • Οικολογική κίνηση Κοζάνης (κ. Ιωαννίδης)
  • ΓΕΝΟΠ (κ. Καραλευθέρης)
  • ΑΝΚΟ (κ. Αμανατίδης Γεν. Διευθυντής)

Επιγραμματικά:

Παρουσιάστηκε σε χάρτη από μέρους μας η νέα ΜΠΕ.

Όλοι στήριξαν την θέληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ενιαία αντιμετώπιση οικισμού και αγροκτήματος από τη ΔΕΗ.

Ο κ. Πλακεντάς δεσμεύτηκε για την διενέργεια Νομαρχιακού Συμβουλίου και επέμεινε ότι βούληση και της νομαρχίας συνεχίζει να είναι η ενιαία αντιμετώπιση του θέματος.

Έγινε σύσταση από μέρους μας να μην υπάρξει ξανά πολιτική εμπλοκή των στελεχών της ΔΕΗ.

Η ΑΝΚΟ κατέγραψε τις προτάσεις μας και τοποθετήθηκε επί του θέματος δια του κ. Αμανατίδη.

Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρονται στην τοποθέτησή μας. Δόθηκε εισήγηση με ερωτήματα του Συλλόγου Περιβάλλοντος από τον κ. Ανδρέα Αθανασιάδη. Υπήρξε ομόφωνο Ψήφισμα.


κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Εισήγηση Συλλόγου Περιβάλλοντος στο ΔΣ

[κλικ για κατέβασμα...]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Έκτακτη συνεδρίαση Νομαρχιακού Συμβουλίου

Την Τετάρτη 28.01.09 και ώρα 14:30 έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: Ενημέρωση σχετικά με την αρ. πρ. οικ. 114084/3671/23-10-03 ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ "Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλευση του λιγνιτωρυχείου "Πτολ/δας" έκτασης 110.88,837 τ.μ. της ΔΕΗ ΑΕ, που βρίσκεται σε περιοχή του Ν. Κοζάνης.

Εισηγητής: Ο Νομάρχης Κοζάνης, κ. Γεώργιος Δακής

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Ψήφισμα Δ.Σ. Δημ. Υψηλάντη για τη ΜΠΕ (25.01.09)

ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Δημοτικού συμβουλίου Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη της συνεδρίασης 25/1/2009
Δηλώνουμε ότι:

Δε δεχόμαστε την Κ.Υ.Α. καθώς προέκυψε μετά από ανειλικρινή στάση της ΔΕΗ Α.Ε, απέναντι σε ομόφωνη απόφαση και ομόθυμη έκφραση της κοινωνίας.
Έως ότου ελεγχθεί (έστω εκ των υστέρων) και ενσωματώσει τις προτάσεις του Δήμου μας, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της κοινωνίας, μαζί με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών , πρέπει:
Να παγώσει n Διαδικασία της ΔΕΗ Α.Ε.
Νομικά ζητήματα που αναφύονται μπορούν να διαπραγματευθούν και διευθετηθούν μέσα από πραγματικό και ειλικρινή διάλογο,
Το Δημοτικό συμβούλιο προτείνει τη διαχείριση των ως άνω προβλημάτων μέσω Επιτροπής όπως αυτή προτείνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δ.Σ. καταγγέλλει τη ΔΕΗ Α.Ε για την απαξίωση προς το Δήμο μας και ζητά αφού ανακαλέσει ή αναθεωρήσει τη στάση της, να ξεκινήσει από μηδενική βάση μια συζήτηση με σεβασμό στην αξία και την ιστορία της περιοχής μας;
Ζητούμε από το κ. Νομάρχη και το Ν.Σ. να καταδείξει σε τρέχον Νομαρχιακό Συμβούλιο αν ισχύει η πρότερη στάση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και για τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, της προστασίας του οικισμού Μαυροδενδρίου σε απόλυτη συμφωνία με τις θέσεις του Δημοτικού μας συμβουλίου.
Ελπίζουμε τα όποια λάθη να διορθωθούν και σύσσωμοι να προχωρήσουμε σε κοινές αποφάσεις προς όφελος του τόπου μας.
Όλοι πλέον υποχρεούνται να γνωρίζουν ότι η μόνη διαδικασία που θα επιτραπεί είναι της κοινής απαλλοτρίωσης των κτημάτων και του οικισμού.
Τέλος σαν Δήμος αναζητούμε πλέον να προσβληθεί νομικά (αν δεν καταστεί ανενεργή) η παραπάνω Κ.Υ.Α.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Τοποθέτηση στο έκτακτο Δημ. Συμβούλιο για την ΜΠΕ Ποντοκώμης

Έκτακτο Δημ. Συμβούλιο Δημ. Υψηλάντη (Ποντοκώμη 25-01-09)

Πρώτη τοποθέτηση

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι ζητήσαμε γραπτώς και προφορικώς στο Δ.Σ. να γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια που αφορούν την Ποντοκώμη εδώ, αλλά δεν εισακουγόμασταν. Το παρόν είναι έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο το ζητήσαμε, όλη η αντιπολίτευση, διότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Δύο φορές μέσα σε 2 χρόνια με το ίδιο θέμα αυτό της επέκτασης του ορυχείου στο αγρόκτημα Ποντοκώμης. Όταν ζητήσαμε την εγκεκριμένη ΚΥΑ και είδαμε τις συντεταγμένες τις αποτυπώσαμε σε χάρτη. Όταν πρακτικά είδαμε ότι επρόκειτο για την αρχική μελέτη και το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου μας τότε ζητήσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Ο χάρτης που δείχνουμε είναι δικής μας επεξεργασίας και όχι ο επίσημος της ΔΕΗ.

Θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτικός:

Ως προς τη ΔΕΗ: Δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Για εμάς είναι σοβαρότατο θέμα. Για να θυμηθούμε τα γεγονότα πριν 2 χρόνια εντελώς τυχαία είδαμε τα σχέδια σας για τη ΜΠΕ Ποντοκώμης χωρίς τον οικισμό. Φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το εισηγηθήκαμε για υποβολή ένστασης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο τότε απέρριψε τη μελέτη σας, το ΥΠΕΧΩΔΕ την επέστρεψε με παρατηρήσεις και εκεί που θεωρήσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς (και ότι θα έχουμε μαζί με τον οικισμό Ποντοκώμης τη νέα ΜΠΕ) μας γνωστοποιείτε (κ. Ζαραφίδης στην τεχνική σύσκεψη της ΑΝΚΟ) ότι η συγκεκριμένη απορριφθείσα Μ.Π.Ε. εγκρίθηκε. Και εγκρίθηκε «εν κρυπτώ» με τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2003, με ημερομηνία το 2008, αγνοώντας την τοπική κοινωνία η οποία ήδη αντέδρασε. Αγνοώντας επίσης το Σύλλογο Περιβάλλοντος, το Τοπικό Συμβούλιο Ποντοκώμης, το Δημοτικό Συμβούλιο Δημ. Υψηλάντη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης. Πώς να σας εμπιστευτούμε; Για εσάς μπορεί να είμαστε κουκίδες στο χάρτη για εμάς είναι το παρόν και το μέλλον μας.

Για τον κ. Μιχαηλίδη και την εκτελούσα χρέη δημοτικής αρχής δεν χρειάζεται να αναφερθώ και πολύ. Εάν το γνώριζε υπάρχει δόλος από μέρους τους ή αφέλεια εάν όχι, και τότε συμβαίνει δεύτερη φορά, τα πράγματα είναι χειρότερα: είναι σαν ένα υπουργό οικονομίας που μαθαίνει από δημοσιογράφους για δεύτερη φορά την υποτίμηση του νομίσματος του. Φοβερές οι ευθύνες σας κ. Μιχαηλίδη. Αυτές όμως δεν χρειάζεται να τις καταδείξουμε περισσότερο εμείς διότι τις καταδεικνύετε μόνος σας. Αρκεί να σημειώσω μόνο, προς όσους μας ακούνε, ότι με δική του πρωτοβουλία την επόμενη της Τεχνικής Σύσκεψης στην ΑΝΚΟ, όπου μάθαμε για την ήδη εγκεκριμένη ΜΠΕ, έσπευσε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις να εκφράσει ούτε λίγο ούτε πολύ την ικανοποίησή του. Αναφέρεται (στο Δίκτυο ΕΡΑ): «Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Υψηλάντη Κυριάκο Μιχαηλίδη ο οποίος μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Κοζάνης, σε κλίμα συνεργασίας και ειλικρίνειας τα στελέχη της ΔΕΗ συμφώνησαν πως θα υπάρξει ενιαία πρόταση για την διάνοιξη ορυχείου εκτάσεως 5000 στρεμμάτων στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι οικισμοί Ποντοκώμης και Μαυροπηγής ώστε και όλες οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων που θα ακολουθήσουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά.»

Κ. Μιχαηλίδη, όλον αυτόν τον καιρό καταθέτουμε προτάσεις (και μάλιστα γραπτώς, με σχέδιο, τονίζοντας ότι η υπόθεση θέλει λεπτούς χειρισμούς, πήραμε αποφάσεις Δ.Σ., συμμετείχαμε στις λαϊκές συνελεύσεις μας που προκλήθηκαν (είτε ως Σύλλογος, είτε ως Τοπικό Συμβούλιο, είτε ως Δημοτικό Συμβούλιο) όταν εσείς στις περισσότερες απουσιάζατε, δουλέψαμε, ενημερώσαμε τον κόσμο και συνεχίζουμε να μαχόμαστε... Σε κάθε περίπτωση θα ξανασυζητήσουμε το θέμα όταν περάσει η «μάχη». Διότι αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη.

Νομαρχία: μία απάντηση στο ερώτημα τι γίνεται από εδώ και πέρα; Είναι γνωστή σε όλους μας η θέση του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου που σθεναρά, ομόφωνα και τους το αναγνωρίσαμε εδώ μέσα, αντέδρασαν και επέστρεψαν την ΜΠΕ πριν 2 χρόνια. Τι προτίθεται να κάνετε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επ’ αυτού; Παρακαλούμε για τη θέση σας για να ενημερωθεί ο κόσμος.

Περιφέρεια: Γιατί δεν απάντησε αρνητικά στην επανυποβληθείσα ΜΠΕ; Γιατί φαίνεται να αναφέρεται σε αυτήν η ΔΕΗ (π.χ. με την πρόσφατη επιστολή του 12-12-08 ο κ. Αθανασόπουλος) και όχι σε εμάς; Δεν γνωρίζει τις αντιδράσεις μας, τις θέσεις μας; Αναμένουμε από τον ΓΓ της Περιφέρειας να αντιδράσει άμεσα στην επιχειρούμενη προσπάθεια της ΔΕΗ.

Αλήθεια, προς όλους τους θεσμικούς, υπάρχει κανένα παράπονο από μέρους μας; Μήπως δεν κάναμε περιβαλλοντική αξιολόγηση, δεν κάναμε δημοψήφισμα; Ξέρετε ότι παρόλη τη γνωστή περιπέτεια, που προκλήθηκε από κάποιους στο Δήμο μας, πάντα κινηθήκαμε με ομόφωνες αποφάσεις; Μήπως δεν καθιερώσαμε εμείς μόνοι μας σε αυτό το χώρο, το Φεβρουάριο του 2008, πρωτόγνωρες διαδικασίες ομόφωνα ψηφισμένες; Μήπως κάποιοι δεν είναι ενημερωμένοι για το ποιόν και τον τρόπο συμπεριφοράς της Ποντοκώμης;

Προς τα στελέχη της ΔΕΗ: Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί προσπαθείτε να σταματήσετε το ορυχείο οξύνοντας τα πράγματα; Γιατί σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, αυτό της ΜΠΕ, δεν μας ενημερώσατε όταν ήρθατε τουλάχιστον 3 φορές ενώπιον των λαϊκών συνελεύσεων μας; Μήπως δεν σας ήταν γνωστό ότι μας απασχολεί έντονα ως τοπική κοινωνία; Δεν σας έχουν σταλεί οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που πήραμε; Η απάντησή που μας δώσατε ότι η Νομαρχία όφειλε να μας ενημερώσει δεν μειώνει τις δικές σας ευθύνες όταν έρχεστε εδώ μέσα και λέτε ότι είστε μαζί μας. Σας συνιστούμε να μην αναζητήσετε προφάσεις για να ματαιώσετε τη μετεγκατάσταση. Συμφωνήσαμε δείχνοντας σας εμπιστοσύνη. Ζητούμε τώρα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση και εννοείται ότι ΚΑΜΜΙΑ κίνηση δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν γίνουν χρονικά παράλληλες ενέργειες. Δηλαδή θέλουμε ΚΥΑ που να συμπεριλαμβάνει την Ποντοκώμη και μετά συζητάμε.

Στους δημότες μας: Το βασικό ερώτημα που τίθεται από όλους μας είναι τι θα γίνει με τον οικισμό και γιατί αυτή αυτός ο εμπαιγμός; Είναι αλήθεια ότι εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ δεν μπορούμε να έχουμε. Η Νομαρχία οφείλει να απαντήσει η ίδια δια του κ. Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου και οφείλει να είναι συμπαραστάτης μας. Ο Δήμος Κοζάνης έχει απολύτως ίδια συμφέροντα με εμάς διότι θέλει την κατασκευή της Νέας Ποντοκώμης και θέλουμε να συμμετέχει στον αγώνα μας. Το πώς θα ενεργήσουμε από εδώ και στο εξής θα το αποφασίσουμε χωρίς να ανοίξουμε όλα τα χαρτιά μας ενώπιον λαϊκής συνέλευσης.

Δευτερολογία

Προτάσεις:

  • Ζητούμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία να ορίζεται επιτροπή η οποία θα είναι εξουσιοδοτημένη για τα θέματα μετεγκατάστασης Ποντοκώμης και θα κάνει τις συναντήσεις με το Υπουργείο, τη ΔΕΗ, του θεσμικούς φορείς ή με όποιον άλλον απαιτείται. Η επιτροπή αυτή θα λέγεται εφεξής Επιτροπή Μετεγκατάστασης Ποντοκώμης. Προτείνουμε, για να υπάρχει ουσία, να συμμετέχουν 3 άτομα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα από το Τοπικό Συμβούλιο, ένας από το Δήμο Κοζάνης και ο Νομάρχης Κοζάνης με την ιδιότητα και του προέδρου του Συμφώνου Συνεργασίας. Από το Δήμο μας προτείνουμε να συμμετέχουμε εγώ και ο κ. Αθανασιάδης με την ιδιότητα και του Προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος. Από την παράταξή σας προτείνετε ένα πρόσωπο εσείς. Η επιτροπή αυτή, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα λειτουργεί με τα ίδια πρόσωπα ανεξαρτήτου της έκβασης της δικαστικής προσφυγής του κ. Μιχαηλίδη εναντίον της ανακήρυξής μας. Από το Δήμο Κοζάνης ζητούμε να συμμετέχει και να προτείνει έναν εκπρόσωπο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η Επιτροπή Μετεγκατάστασης ζητεί αύριο συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ και εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει σε αυτήν την αίθουσα.
  • Ζητείται άμεσα η θετική τοποθέτηση των βουλευτών μας με την κατάθεση σχετικής εισήγησης τύπου «Μεσοχώρας» η οποία ετοιμάζεται ήδη από την ΑΝΚΟ και θα ζητήσουμε να ενισχυθεί κυρίως στην κατεύθυνση της διασφάλισης μας. Το θέμα είναι νομικό.
  • Διαμαρτυρία του Δ.Σ. Δημ. Υψηλάντη η οποία θα σταλεί στη ΔΕΗ και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φορείς, οικολογικές οργανώσεις, κόμματα, συνδικαλιστικούς φορείς, για να πάρουν άμεσα θέση στο θέμα, κοινοποιώντας τους την παραπάνω απόφαση.
  • Ζητείται από τον Τεχνικό Σύμβουλο να διερευνήσει τη νομική πλευρά και το κόστος των ενεργειών, ώστε εάν η ΔΕΗ δεν ικανοποιήσει θετικά τα αιτήματά μας, να προσφύγουμε νομικά (ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο), με παράλληλες καταχωρημένες κοινοποιήσεις στα κεντρικά ΜΜΕ και ότι άλλο απαιτηθεί και συμφωνηθεί από την λαϊκή μας συνέλευση, η οποία θα ακολουθήσει για λήψη αποφάσεων, μετά την πλήρη διαλεύκανση από μέρους μας του θέματος

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Χάρτης νέας ΜΠΕ αγροκτήματος Ποντοκώμης σε Google

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Η ΚΥΑ για την ΜΠΕ αγροκτήματος Ποντοκώμης

[κλικ για κατέβασμα...]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Έκτακτο Δ.Σ. για ΜΠΕ ορυχείου Ποντοκώμης

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. [κλικ για αναλυτικά]

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Χάρτης εγκεκριμένης ΜΠΕ αγροκτήματος Ποντοκώμης


Ο παραπάνω χάρτης είναι αυτός που προκύπτει από την αποτύπωση των ορίων της ΚΥΑ 189708/3440/23-9-08 η οποία τροποποιεί την ΚΥΑ 114084/3671/23-10-03.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Αποτελέσματα συνάντησης εργασίας για τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης

Η παρούσα ανάρτηση είναι για ενημέρωση των ενδιαφερόμενων.

Παρόντες στη σύσκεψη (που έγινε στην ΑΝΚΟ 20.01.09 και διήρκεσε 4 ώρες):

  • Νομαρχία
  • Δήμος Δημ. Υψηλάντη
  • Δήμος Κοζάνης
  • ΔΕΗ
  • ΑΝΚΟ
  • ΔΕΠΕΠΟΚ

1. Πρόοδος εργασιών εκ μέρους της ΔΕΗ στα ζητήματα αρμοδιότητάς της.

Αναλύθηκε η επιστολή Αθανασόπουλου. Ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία κτηματογράφησης θα τελειώσει τέλη Μαρτίου.

Έθεσα το θέμα του διαχωρισμού της Μαυροπηγής από την Ποντοκώμη διότι δεν είναι δυνατόν (πολιτικά και αναπτυξιακά) ο Δήμος Δημ . Υψηλάντη να εξαρτάται από τη Μαυροπηγή και το Δήμο Πτολεμαϊδας. Πιθανή εμπλοκή, όπως με την επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης (π.χ. τελευταία επιστολή ΥΠΕΣΔΔΑ) δεν είναι δυνατόν να καθυστερεί την Ποντοκώμη. Αποφασίστηκε να τεθεί από την ΑΝΚΟ άμεσα στη ΔΕΗ και το ΥΠΕΧΩΔΕ η μη σύνδεση τους.

Τέθηκε το θέμα από τον κ. Αθανασιάδη των τμηματικών απαλλοτριώσεων και εκεί ειπώθηκε από τον κ. Ζαραφίδη ότι η ΔΕΗ απαλλοτριώνει, πριν τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης 1350 στρέμματα (περιοχή ΟΠΚ1) στην επέκταση του Τομέα 6. Σε ερωτήσεις μας απαντήθηκε ότι η ΔΕΗ τροποποίησε υπάρχουσα ΚΥΑ του Οκτ 2003 που αφορούσε τα ορυχεία Πτολεμαϊδας και συμπεριέλαβε 5.000 στρέμματα του αγροκτήματος Ποντοκώμης. Αναφερθήκαμε με τον κ. Αθανασιάδη ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα. Οι κ. Μιχαηλίδης και Χαϊτίδης δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα καθώς και ο Αντινομάρχης κ. Σόκουτης. Ο Νομάρχης δήλωσε ότι ήταν σε γνώση του αλλά αυτό δεν έχει σημασία διότι έχει εξασφαλιστεί η μετεγκατάσταση. Ζητήσαμε να συναντήσουμε το Νομάρχη γι’ αυτό το θέμα, μετά από μακρά συζητηση, αφού επανεξετάσουμε τα δεδομένα τα οποία θα συζητηθούν με τους δημότες μας, και το δέχθηκε. Ο κ. Φίλιος τόνισε ότι καθημερινά δίνεται αγώνας με πολλαπλά θέματα που δημιουργούνται και ότι είναι ειλημμένη η απόφαση μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης.

Τέθηκε από μέρους μου και από την ΑΝΚΟ (κ. Σιτράς) η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από τη ΔΕΗ και η κοινοποίησή τους με αναλυτικό τρόπο ώστε σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ να μας δοθούν ακριβείς χρόνοι (θα γίνει άμεσα)

Επανέφερα το θέμα των εγγυήσεων ως εξής: «Εάν δεν δοθούν εγγυήσεις από τη ΔΕΗ ‘…Εγγυήσεις - ρήτρες για την πιθανή περίπτωση ακύρωσης της μετεγκατάστασης, που να αντιμετωπίζουν το αναπτυξιακό έλλειμμα / υστέρηση του οικισμού… (σύμφωνα και με όσα συζητήθηκαν την 4.11.08 στην ΑΝΚΟ) τότε κρίνεται αναγκαίο να ετοιμαστεί από τη Νομική Υπηρεσία σχέδιο νόμου προς ψήφιση στο οποίο θα μπορεί η Ποντοκώμη να έχει πλήρη δικαιώματα συμμετοχής σε (Υ.Α., Απόφαση Δ.Σ., Ν.Σ.) στα επενδυτικά προγράμματα τόσο για δημόσιο όσο και για ιδιώτες.» Τα στελέχη της ΔΕΗ δήλωσαν ότι δεν τους κοινοποιήθηκε τέτοιο έγγραφο – αίτημα. Ο Νομάρχης είπε ότι το θέμα συζητήθηκε με τον κ. Αθανασόπουλο και ο οποίος του είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα διότι είναι αποφασισμένη η μετεγκατάσταση.

Εάν δεν μπορούν να δοθούν οι εγγυήσεις τότε πρότεινα εναλλακτικά, και ζήτησα να εξεταστεί από τη νομική μας στήριξη, «Θα ήταν προς όφελος όλων των εταίρων από τη στιγμή που δημιουργείται μία εταιρική σχέση για ένα εγχείρημα να υπάρχουν οι 2 Δήμοι, η Νομαρχία, η ΔΕΗ και η Περιφέρεια ως κράτος. Η παρουσία της ΔΕΗ σε μία διευρυμένη προγραμματική σύμβαση όπου θα πρέπει να συμμετέχει με οικονομικό αντικείμενο από την αρχή, θα μειώσει για εμάς τον κίνδυνο αναβολής από την ίδια της μετεγκατάστασης. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ποντοκώμη γρήγορα επέλεξε τον τόπο μετεγκατάστασης [με κοπιώδεις διαδικασίες αλλεπάλληλων λαϊκών συνελεύσεων] και όπου χρειάστηκε με ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών, Τοπικών Συμβουλίων.» Είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί στην πορεία αλλά σημειώσαμε ότι θα επιμείνουμε."

2. Οριοθέτηση δημοτικών και δημόσιων Εκτάσεων υφιστάμενου οικισμού Ποντοκώμης
- διαδικασίες παραχώρησης

Έχουν προσδιοριστεί οι εκτάσεις και αναμένονται αποφάσεις σχετικές του Δημοτικού Συμβουλίου και οι απαραίτητες ενέργειες τις οποίες δρομολογεί η ΑΝΚΟ.Η ΑΝΚΟ τον τελευταίο μήνυμα δια του αρμόδιου στελέχους της (κ. Σιτράς) έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Τονίστηκε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος.

3. Θέματα που αφορούν στη θέση μετεγκατάστασης

Μετά από εκτενή συζήτηση δρομολογούνται ενέργειες την επόμενη εβδομάδα για:

  • την παραλλαγή των γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης
  • τον αποχαρακτηρισμό των γραμμών του ΟΣΕ
  • την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στο χώρο μετεγκατάστασης

4. Αξιολόγηση του Νόμου που αφορά σε παρόμοια περίπτωση μετεγκατάστασης- υποβολή προτάσεων για την περίπτωση της Ποντοκώμης.

Τέθηκε ότι γίνεται η προετοιμασία από την ΑΝΚΟ με τη νομική της υπηρεσία για ένα νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει λεπτομέρειες (δεν τις καταγράφω αναλυτικά για λόγους συντομίας) που θα διευκολύνει τη μετεγκατάσταση τόσο χρονικά όσο και οικονομικά (νομοσχέδιο ανάλογο με της «Μεσοχώρας»).

5. Επικαιροποίηση χρονοδιαγράμματος υλοποίησης της μετεγκατάστασης

Η ΑΝΚΟ επικαιροποιεί το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης σύμφωνα με όσα έγιναν στη συνάντηση εργασίας και θα κάνει την προκοστολόγηση των έργων.

Διατυπώθηκαν επιφυλάξεις ως προς την ετοιμότητα της ΜΠΕ τον Αύγουστο του 2009. Τα στελέχη της ΔΕΗ διατύπωσαν ότι αυτός είναι ο στόχος και ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια.

Συμφωνήθηκε η στενότερη συνεργασία ΑΝΚΟ - ΔΕΠΕΠΟΚ.

6. Προγραμματισμός ενεργειών.

Ο Νομάρχης δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο να κατασκευάσει η ΔΕΗ τα έργα «ίσου μεγέθους» δηλαδή αντίστοιχη αναγκαία οδοποιία και όχι με τη λογική του κόστους της απαλλοτρίωσης για να αποφευχθούν τα φαινόμενα του Κλείτους.

Τέθηκε από μέρους μου ο επιχειρησιακός σχεδιασμός γιατί το εγχείρημα θα περιλαμβάνει πλην των γνωστών υποδομών και άλλες και ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι πιθανές χρηματικές εισροές (Αποζημίωση δημόσιων υποδομών του Τοπικού Διαμερίσματος Ποντοκώμης, ΕΣΠΑ) (ανάλογη ανάλυση με την τοποθέτηση μου στο Σύμφωνο Συνεργασίας). Και αυτό γιατί τα χρήματα που θα απαιτηθούν θα είναι περισσότερα αυτά των αποζημιώσεων των δημοσίων εκτάσεων. Θα σταθώ στο ΕΣΠΑ που επειδή έχει καθυστερήσει πολύ θα πρέπει κατά το επόμενο έτος να υπάρξει σωρεία εντάξεων. Το σχέδιο αυτό, στις βασικές του γραμμές, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο τους προσεχείς 2 με 3 μήνες. Νομίζω ότι τόσο η ΑΝΚΟ όσο και η ΔΕΠΕΠΟΚ μπορούν να κοστολογήσουν όσο και να προσδιορίσουν τις αναγκαίες υποδομές. Δήλωσα ότι είμαι διατεθειμένος να συμμετέχω ενεργά σε αυτό το σχεδιασμό. Έγινε δεκτό από την ΑΝΚΟ και σημειώθηκε ότι θα γίνει παράλληλα με τις άλλες διαδικασίες.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button