Τοποθέτηση στο έκτακτο Δημ. Συμβούλιο για την ΜΠΕ Ποντοκώμης

Έκτακτο Δημ. Συμβούλιο Δημ. Υψηλάντη (Ποντοκώμη 25-01-09)

Πρώτη τοποθέτηση

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι ζητήσαμε γραπτώς και προφορικώς στο Δ.Σ. να γίνονται τα Δημοτικά Συμβούλια που αφορούν την Ποντοκώμη εδώ, αλλά δεν εισακουγόμασταν. Το παρόν είναι έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο το ζητήσαμε, όλη η αντιπολίτευση, διότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Δύο φορές μέσα σε 2 χρόνια με το ίδιο θέμα αυτό της επέκτασης του ορυχείου στο αγρόκτημα Ποντοκώμης. Όταν ζητήσαμε την εγκεκριμένη ΚΥΑ και είδαμε τις συντεταγμένες τις αποτυπώσαμε σε χάρτη. Όταν πρακτικά είδαμε ότι επρόκειτο για την αρχική μελέτη και το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου μας τότε ζητήσαμε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Ο χάρτης που δείχνουμε είναι δικής μας επεξεργασίας και όχι ο επίσημος της ΔΕΗ.

Θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτικός:

Ως προς τη ΔΕΗ: Δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Για εμάς είναι σοβαρότατο θέμα. Για να θυμηθούμε τα γεγονότα πριν 2 χρόνια εντελώς τυχαία είδαμε τα σχέδια σας για τη ΜΠΕ Ποντοκώμης χωρίς τον οικισμό. Φέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το εισηγηθήκαμε για υποβολή ένστασης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο τότε απέρριψε τη μελέτη σας, το ΥΠΕΧΩΔΕ την επέστρεψε με παρατηρήσεις και εκεί που θεωρήσαμε ότι όλα βαίνουν καλώς (και ότι θα έχουμε μαζί με τον οικισμό Ποντοκώμης τη νέα ΜΠΕ) μας γνωστοποιείτε (κ. Ζαραφίδης στην τεχνική σύσκεψη της ΑΝΚΟ) ότι η συγκεκριμένη απορριφθείσα Μ.Π.Ε. εγκρίθηκε. Και εγκρίθηκε «εν κρυπτώ» με τροποποίηση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 2003, με ημερομηνία το 2008, αγνοώντας την τοπική κοινωνία η οποία ήδη αντέδρασε. Αγνοώντας επίσης το Σύλλογο Περιβάλλοντος, το Τοπικό Συμβούλιο Ποντοκώμης, το Δημοτικό Συμβούλιο Δημ. Υψηλάντη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης. Πώς να σας εμπιστευτούμε; Για εσάς μπορεί να είμαστε κουκίδες στο χάρτη για εμάς είναι το παρόν και το μέλλον μας.

Για τον κ. Μιχαηλίδη και την εκτελούσα χρέη δημοτικής αρχής δεν χρειάζεται να αναφερθώ και πολύ. Εάν το γνώριζε υπάρχει δόλος από μέρους τους ή αφέλεια εάν όχι, και τότε συμβαίνει δεύτερη φορά, τα πράγματα είναι χειρότερα: είναι σαν ένα υπουργό οικονομίας που μαθαίνει από δημοσιογράφους για δεύτερη φορά την υποτίμηση του νομίσματος του. Φοβερές οι ευθύνες σας κ. Μιχαηλίδη. Αυτές όμως δεν χρειάζεται να τις καταδείξουμε περισσότερο εμείς διότι τις καταδεικνύετε μόνος σας. Αρκεί να σημειώσω μόνο, προς όσους μας ακούνε, ότι με δική του πρωτοβουλία την επόμενη της Τεχνικής Σύσκεψης στην ΑΝΚΟ, όπου μάθαμε για την ήδη εγκεκριμένη ΜΠΕ, έσπευσε στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις να εκφράσει ούτε λίγο ούτε πολύ την ικανοποίησή του. Αναφέρεται (στο Δίκτυο ΕΡΑ): «Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Υψηλάντη Κυριάκο Μιχαηλίδη ο οποίος μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Κοζάνης, σε κλίμα συνεργασίας και ειλικρίνειας τα στελέχη της ΔΕΗ συμφώνησαν πως θα υπάρξει ενιαία πρόταση για την διάνοιξη ορυχείου εκτάσεως 5000 στρεμμάτων στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι οικισμοί Ποντοκώμης και Μαυροπηγής ώστε και όλες οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων που θα ακολουθήσουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά.»

Κ. Μιχαηλίδη, όλον αυτόν τον καιρό καταθέτουμε προτάσεις (και μάλιστα γραπτώς, με σχέδιο, τονίζοντας ότι η υπόθεση θέλει λεπτούς χειρισμούς, πήραμε αποφάσεις Δ.Σ., συμμετείχαμε στις λαϊκές συνελεύσεις μας που προκλήθηκαν (είτε ως Σύλλογος, είτε ως Τοπικό Συμβούλιο, είτε ως Δημοτικό Συμβούλιο) όταν εσείς στις περισσότερες απουσιάζατε, δουλέψαμε, ενημερώσαμε τον κόσμο και συνεχίζουμε να μαχόμαστε... Σε κάθε περίπτωση θα ξανασυζητήσουμε το θέμα όταν περάσει η «μάχη». Διότι αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη.

Νομαρχία: μία απάντηση στο ερώτημα τι γίνεται από εδώ και πέρα; Είναι γνωστή σε όλους μας η θέση του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου που σθεναρά, ομόφωνα και τους το αναγνωρίσαμε εδώ μέσα, αντέδρασαν και επέστρεψαν την ΜΠΕ πριν 2 χρόνια. Τι προτίθεται να κάνετε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επ’ αυτού; Παρακαλούμε για τη θέση σας για να ενημερωθεί ο κόσμος.

Περιφέρεια: Γιατί δεν απάντησε αρνητικά στην επανυποβληθείσα ΜΠΕ; Γιατί φαίνεται να αναφέρεται σε αυτήν η ΔΕΗ (π.χ. με την πρόσφατη επιστολή του 12-12-08 ο κ. Αθανασόπουλος) και όχι σε εμάς; Δεν γνωρίζει τις αντιδράσεις μας, τις θέσεις μας; Αναμένουμε από τον ΓΓ της Περιφέρειας να αντιδράσει άμεσα στην επιχειρούμενη προσπάθεια της ΔΕΗ.

Αλήθεια, προς όλους τους θεσμικούς, υπάρχει κανένα παράπονο από μέρους μας; Μήπως δεν κάναμε περιβαλλοντική αξιολόγηση, δεν κάναμε δημοψήφισμα; Ξέρετε ότι παρόλη τη γνωστή περιπέτεια, που προκλήθηκε από κάποιους στο Δήμο μας, πάντα κινηθήκαμε με ομόφωνες αποφάσεις; Μήπως δεν καθιερώσαμε εμείς μόνοι μας σε αυτό το χώρο, το Φεβρουάριο του 2008, πρωτόγνωρες διαδικασίες ομόφωνα ψηφισμένες; Μήπως κάποιοι δεν είναι ενημερωμένοι για το ποιόν και τον τρόπο συμπεριφοράς της Ποντοκώμης;

Προς τα στελέχη της ΔΕΗ: Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί προσπαθείτε να σταματήσετε το ορυχείο οξύνοντας τα πράγματα; Γιατί σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, αυτό της ΜΠΕ, δεν μας ενημερώσατε όταν ήρθατε τουλάχιστον 3 φορές ενώπιον των λαϊκών συνελεύσεων μας; Μήπως δεν σας ήταν γνωστό ότι μας απασχολεί έντονα ως τοπική κοινωνία; Δεν σας έχουν σταλεί οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που πήραμε; Η απάντησή που μας δώσατε ότι η Νομαρχία όφειλε να μας ενημερώσει δεν μειώνει τις δικές σας ευθύνες όταν έρχεστε εδώ μέσα και λέτε ότι είστε μαζί μας. Σας συνιστούμε να μην αναζητήσετε προφάσεις για να ματαιώσετε τη μετεγκατάσταση. Συμφωνήσαμε δείχνοντας σας εμπιστοσύνη. Ζητούμε τώρα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τη μετεγκατάσταση και εννοείται ότι ΚΑΜΜΙΑ κίνηση δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν γίνουν χρονικά παράλληλες ενέργειες. Δηλαδή θέλουμε ΚΥΑ που να συμπεριλαμβάνει την Ποντοκώμη και μετά συζητάμε.

Στους δημότες μας: Το βασικό ερώτημα που τίθεται από όλους μας είναι τι θα γίνει με τον οικισμό και γιατί αυτή αυτός ο εμπαιγμός; Είναι αλήθεια ότι εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ δεν μπορούμε να έχουμε. Η Νομαρχία οφείλει να απαντήσει η ίδια δια του κ. Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου και οφείλει να είναι συμπαραστάτης μας. Ο Δήμος Κοζάνης έχει απολύτως ίδια συμφέροντα με εμάς διότι θέλει την κατασκευή της Νέας Ποντοκώμης και θέλουμε να συμμετέχει στον αγώνα μας. Το πώς θα ενεργήσουμε από εδώ και στο εξής θα το αποφασίσουμε χωρίς να ανοίξουμε όλα τα χαρτιά μας ενώπιον λαϊκής συνέλευσης.

Δευτερολογία

Προτάσεις:

  • Ζητούμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία να ορίζεται επιτροπή η οποία θα είναι εξουσιοδοτημένη για τα θέματα μετεγκατάστασης Ποντοκώμης και θα κάνει τις συναντήσεις με το Υπουργείο, τη ΔΕΗ, του θεσμικούς φορείς ή με όποιον άλλον απαιτείται. Η επιτροπή αυτή θα λέγεται εφεξής Επιτροπή Μετεγκατάστασης Ποντοκώμης. Προτείνουμε, για να υπάρχει ουσία, να συμμετέχουν 3 άτομα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα από το Τοπικό Συμβούλιο, ένας από το Δήμο Κοζάνης και ο Νομάρχης Κοζάνης με την ιδιότητα και του προέδρου του Συμφώνου Συνεργασίας. Από το Δήμο μας προτείνουμε να συμμετέχουμε εγώ και ο κ. Αθανασιάδης με την ιδιότητα και του Προέδρου του Συλλόγου Περιβάλλοντος. Από την παράταξή σας προτείνετε ένα πρόσωπο εσείς. Η επιτροπή αυτή, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα λειτουργεί με τα ίδια πρόσωπα ανεξαρτήτου της έκβασης της δικαστικής προσφυγής του κ. Μιχαηλίδη εναντίον της ανακήρυξής μας. Από το Δήμο Κοζάνης ζητούμε να συμμετέχει και να προτείνει έναν εκπρόσωπο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η Επιτροπή Μετεγκατάστασης ζητεί αύριο συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ και εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι συμβαίνει σε αυτήν την αίθουσα.
  • Ζητείται άμεσα η θετική τοποθέτηση των βουλευτών μας με την κατάθεση σχετικής εισήγησης τύπου «Μεσοχώρας» η οποία ετοιμάζεται ήδη από την ΑΝΚΟ και θα ζητήσουμε να ενισχυθεί κυρίως στην κατεύθυνση της διασφάλισης μας. Το θέμα είναι νομικό.
  • Διαμαρτυρία του Δ.Σ. Δημ. Υψηλάντη η οποία θα σταλεί στη ΔΕΗ και θα κοινοποιηθεί σε όλους τους φορείς, οικολογικές οργανώσεις, κόμματα, συνδικαλιστικούς φορείς, για να πάρουν άμεσα θέση στο θέμα, κοινοποιώντας τους την παραπάνω απόφαση.
  • Ζητείται από τον Τεχνικό Σύμβουλο να διερευνήσει τη νομική πλευρά και το κόστος των ενεργειών, ώστε εάν η ΔΕΗ δεν ικανοποιήσει θετικά τα αιτήματά μας, να προσφύγουμε νομικά (ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο), με παράλληλες καταχωρημένες κοινοποιήσεις στα κεντρικά ΜΜΕ και ότι άλλο απαιτηθεί και συμφωνηθεί από την λαϊκή μας συνέλευση, η οποία θα ακολουθήσει για λήψη αποφάσεων, μετά την πλήρη διαλεύκανση από μέρους μας του θέματος

AddThis Social Bookmark Button