Δηλώσεις για νέα μονάδα και ... προβληματισμοί

Πηγή- αναδημοσίευση: Πρωινός Λόγος, Παναγιώτης Πλιάτσος 21.05.09

Την ικανοποίηση του συνόλου των φορέων του Νομού Κοζάνης, η οποία εκφράζεται με δηλώσεις και σχετικά δελτία Τύπου, έχει αποσπάσει πλέον η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ να εγκρίνει τη δημοπράτηση της νέας, σύγχρονης και αντιρρυπαντικής μονάδας στην Πτολεμαϊδα. Ωστόσο, υπάρχει και ένας έντονος προβληματισμός από πολλές πλευρές σχετικά με την όλη διαδικασία, αλλά και την αξιοσημείωτη παράγραφο στην απόφαση της ΔΕΗ που επισημαίνει πως «η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει, εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για την ακώλυτη εκτέλεση του έργου, ιδίως της συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής».
Πάντως, σε σχετική, χθεσινή και γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης αποφεύγει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα των μετεγκαταστάσεων που θέτει η ΔΕΗ και τονίζει πως ««δικαιώθηκα για την πίστη μου στην κατασκευή αυτής της μονάδας, η οποία θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της περιοχής, αφού πρόκειται για μια μονάδα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Δικαιώθηκα και για την επιμονή μου να κρατώ διαρκώς το θέμα στην επικαιρότητα. Στα εγκαίνια του μνημείου του λιγνιτωρύχου θυμούνται όλοι ότι τόνισα «ότι δεν διανοείται κανείς πως η φημολογούμενη μονάδα νέας τεχνολογίας θα φύγει από την περιοχή και μαζί με αυτή η απόλυτη τεχνογνωσία στα κεφάλαια της ενέργειας και του περιβάλλοντος πάνω στα οποία δομήθηκε η επιβίωση της περιοχής του παρόντος και του μέλλοντος». Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η Πτολεμαϊδα διατηρεί την τεχνογνωσία, τις θέσεις εργασίας και βέβαια την τηλεθέρμανση, που είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας, εξασφαλίζοντας πλέον 140 μεγαβάτ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς οι νέες εξελίξεις θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και στην προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο».

Ο Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Κυριάκος Μιχαηλίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΔΕΗ, τονίζοντας παράλληλα, μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο» και την ετοιμότητα της δημοτικής αρχής για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης. Στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες ο Δήμος αναφέρεται πως «με τη δημοπράτηση του νέου Α.Η.Σ. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη, δικαιώνεται. Επιτέλους ξεκινά η διαδικασία απόσυρσης του ρυπογόνου ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ που με τους ρύπους του «έπνιγε» την περιοχή μας για δεκαετίες. Η δημοπράτηση αποτελεί και προσωπική δικαίωση του Δημάρχου Κυριάκου Μιχαηλίδη γιατί χρόνια τώρα το ζητάει δημόσια και το έχει καταθέσει ως πρόταση τόσο στη Δ.Ε.Η. Α.Ε. όσο και στο Σύμφωνο Συνεργασίας και Συνύπαρξης Δ.Ε.Η. και Τοπικής Κοινωνίας. Αποτελεί δικαίωση για όλο το Δημοτικό Συμβουλίου Δημητρίου Υψηλάντη, τους Συλλόγους Περιβάλλοντας και τους φορείς που σύσσωμα εργάστηκαν για το σκοπό αυτό. Είναι ιστορική η απόφαση της Δ.Ε.Η. Α.Ε. και της Κυβέρνησης και σηματοδοτεί εξελίξεις θετικές για τον τόπο μας οι οποίες θα επιταχύνουν και τη διαδικασία μετεγκατάστασης του οικισμού Ποντοκώμης, γιατί η δημιουργία του νέου σταθμού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μετεγκατάσταση των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής. Έρχονται καλύτερες μέρες για τους κατοίκους του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής».

Αντιδράσεις από Δημήτρη Μαυροματίδη

Από την πλευρά του, σε παρέμβασή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο ανακηρυχθείς δήμαρχος Δημητρίου Υψηλάντη Δημήτρης Μαυροματίδης επισημαίνει τα εξής: «Μπαίνουν συνθήκες "εάν - τότε" (if-then). Δηλαδή λέει μεταξύ άλλων το Δελτίο Τύπου: "Τα τεύχη διακήρυξης για την εκτέλεση του έργου ...θα τεθούν προς έγκριση από το διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης. Η δημοσίευση της προκήρυξης θα γίνει, εφόσον έχουν εξασφαλισθεί οι προϋποθέσεις για την ακώλυτη εκτέλεση του έργου, ιδίως της συντέλεσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής." Ας σοβαρευτούμε επιτέλους. Ανακοινώνουμε στην τοπική κοινωνία ότι θα πάρουμε απόφαση με ..."εφόσον"; Μετά από τόσο διάλογο; Μετά από τόση δουλειά;
Κύριοι εάν οι οικισμοί Ποντοκώμης και Μαυροπηγής δεν θέλανε να μετεγκατασταθούν δεν θα έπαιρναν αποφάσεις ούτε θα έμπαιναν σε συνεχόμενες λαϊκές συνελεύσεις. Επειδή δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και η ΔΕΗ με την αναφορά της προσβάλει ειδικότερα τους δύο οικισμούς, μία λύση υπάρχει: Άμεση νομοθετική ρύθμιση πέραν του νόμου περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εντός τριμήνου για τους οικισμούς Μαυροπηγής και Ποντοκώμης που να περιλαμβάνει με σαφήνεια την ανάληψη του κόστους της μετεγκατάστασης. Χωρίς "ψιλά γράμματα"...Καθαρές παστρικές κουβέντες από μέρους μας. Το ίδιο αναμένουμε και από μέρους της ΔΕΗ για να θεωρήσουμε αυτό το Δελτίο Τύπου ως "ατυχές"... «

Δήλωση του Μιχάλη Παπαδόπουλου

Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για τη νέα μονάδα της Πτολεμαϊδας χαιρέτισε με γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος τονίζει τα εξής: «Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τους πολίτες του Νομού Κοζάνης. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε. δημοπρατείται η νέα μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, «Πτολεμαϊδα V». Ένα ακόμη διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας γίνεται πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας την αξιοπιστία της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Ως πολίτης πρώτα και μετά ως εκπρόσωπος του τόπου στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση, χαιρετίζω με ικανοποίηση την αρχή της υλοποίησης ενός αιτήματος που και τις θέσεις εργασίας θα διασφαλίσει και το εθνικό μας καύσιμο (λιγνίτης) θα προστατεύσει, αλλά και περιβαλλοντολογικά θα δώσει στην περιοχή «ανάσα ζωής». Ο αγώνας μας για ένα Νομό Κοζάνης σύγχρονο, αειφόρο και πρωταγωνιστή στις προκλήσεις της νέας εποχής, συνεχίζεται.»

AddThis Social Bookmark Button