Συζήτηση Συμφώνου Συνεργασίας [14.11.09] για τις μετεγκαταστάσεις...

Το Σύμφωνο Συνεργασίας Τοπικής Κοινωνίας και ΔΕΗ συγκλήθηκε το Σάββατο 14.11.09 με ημερήσια διάταξη πολλών θεμάτων μεταξύ των οποίων και οι μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής, Ποντοκώμης, Ακρινής.
Για τις μετεγκαταστάσεις:
Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε να επιβεβαιωθεί η πρόθεση για τις μετεγκαταστάσεις το οποίο θεωρήθηκε αυτονόητο από όλους και ανακοίνωσε ότι θα γνωμοδοτήσει για την ΜΠΕ η ΑΝΚΟ, το Πανεπιτήμιο Θεσσαλονίκης και το ΤΕΕ.

Σε αναφορά των στελεχών της ΔΕΗ ότι έχουμε συνολική απαλλοτρίωση για το αγρόκτημα και οικισμό Ποντοκώμης και ότι κάποιες έχουν ήδη ενταχθεί σε παλαιότερες ΜΠΕ (αδειοδοτήσεις για αναγκαστική απαλλοτρίωση) τους ξεκαθαρίστηκε από μέρους μου ότι:
Η τοπική κοινωνία δεν δέχεται τις παλαιότερες ΜΠΕ, όπως η τροποποίηση της ΜΠΕ το 2007 και το οποίο έγινε χωρίς να γνωρίζει η τοπική κοινωνία. Συνεπώς η τοπική κοινωνία δεν συνηγορεί σε καμιά απαλλοτρίωση αν δεν υπάρξει δέσμευση είτε με συνολική νομοθετική ρύθμιση, είτε με δέσμευση σε κυβερνητικό επίπεδο. Τα στελέχη της ΔΕΗ ανταπάντησαν ότι δεν ευθύνεται η ΔΕΗ για την μη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.
Χρειάζεται επιχειρησιακός σχεδιασμός ο οποίος να λέει ποιος κάνει τι. Αυτό είτε θα είναι σε μια νομοθετική ρύθμιση είτε με επιμέρους πρόγραμμα που θα τηρείται σημειώνοντας ότι από το Σεπτέμβριο του 2008 κατατέθηκε γραπτώς η πρόταση στο Σύμφωνο.
Πρέπει να επισπευθεί η αποστολή της ΜΠΕ από το ΥΠΕΧΩΔΕ στη Ν.Α. Κοζάνης για να γνωμοδοτήσει

Ο κ. Αμανατίδης, γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ ανέφερε με λεπτομέρειες το έργο που έφερε σε πέρας η ΑΝΚΟ ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Δημ. Υψηλάντη τόσο για την προετοιμασία των αναγκαίων μελετών όσο και για τη νομοθετική ρύθμιση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κ. Αθανασιάδης, Βλατής, Κουκουλόπουλος τόνισαν ότι λαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση με επαφές σε κεντρικό επίπεδο.
Θεώρησαν περιττή τη συζήτηση του θέματος στο Σύμφωνο. Ο κ. Βλατής ρώτησε χαρακτηριστικά τον κ. Μιχαηλίδη γιατί δεν μιλούσε 6 μήνες τώρα, με τον κ. Μιχαηλίδη να ανταπαντά ότι ήταν παρών και τα έθετε.

Ο κ. Καραπάτσιος έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης για την παραλλαγή των γραμμών μεταφοράς Χαραυγής (50% της ιδίας συμμετοχής των 700.000€ - από το ποσό του Τοπικού Πόρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) και το ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την παραλλαγή των γραμμών μεταφοράς υπερυψηλής τάσης που συμφώνησε ο Δήμος Κοζάνης με τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2010 για την Ποντοκώμη.

Ο κ. Πλακεντάς ζήτησε από τον Πρόεδο του Συμφώνου και Νομάρχη Κοζάνης να λάβει πρωτοβουλία ώστε εφεξής να μην απουσιάζει ο Δήμος Πτολεμαϊδας για να μην στερείται εκπροσώπησης από το Σύμφωνο η Μαυροπηγή.

Ο κ. Εμμανουήλ, ως πρόεδρος του Συλλόγου Μαυροπηγής, έθεσε ζητήματα ενημέρωσης των κατοίκων. Τέθηκε το θέμα της διέλευσης του εξωτερικού αγωγού τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας (με σχετική επιστολή της ΔΕΗ) διότι μπορεί μελλοντικά να υπάρξει καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις και ζήτησε το Σύμφωνο να πάρει θέση.

Επίσης το ίδιο θέμα τέθηκε και από τον κ. Αδαμίδη (πρόεδρο του Σπάρτακου) ο οποίος είπε ότι το ορθότερο θα ήταν η τροφοδοσία της Πτολεμαϊδας να γίνει από τη νέα μονάδα Πτολεμαϊδα 5.

Η συζήτηση διήρκεσε 6 ώρες (!). Πρακτικά η συζήτηση έγινε για την Ακρινή και το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τη εμπλοκή επέκτασης του ορυχείου Νοτίου Πεδίου προς την Ακρινή (κλικ για να τα δείτε από το energeiakozani).

Δημήτρης Μαυροματίδης

AddThis Social Bookmark Button