Αρθούρος Ζερβός: Ανακοινώσεις ΔΕΗ για θέματα επενδύσεων, μετεγκαταστάσεων, περιβάλλοντος, ΑΠΕ

Από την ομιλία κ. Αρθούρου Ζερβού στη διημερίδα του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΗ & ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ", [Πτολεμαϊδα 30 Μαϊου 2010]:

Έγινε αναφορά στα οικονομικά μέτρα τα οποία ελήφθησαν για να σωθεί η χώρα. Τόνισε ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα το κοινό καλό.

Η ΔΕΗ οφείλει να επενδύσει σε ένα ενεργειακό μοντέλο. Αποτελεί κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και δεν αποσκοπεί μόνο στο κέρδος. Με ευθύνη και συνέπεια θα συνεχίζει να στηρίζει τη χώρα.

Σήμερα αναφέρουμε το που βρισκόμαστε και επενδύουμε στη συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Στην τελευταία επίσκεψη ανακοίνωσα μια σειρά δεσμεύσεων:

Απασχόληση: Ολοκληρώνονται οι 400 πρώτες προσλήψεις και μέχρι τα τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί τα 1600 άτομα. Τον επόμενο χρόνο (2011) θα βγουν άλλες 400 θέσεις. Δόθηκε εντολή για καταγραφή δυναμικού ώστε να προχωρήσουμε σε στοχευμένες προσλήψεις.

Πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν. Γι’ αυτό αλλάζει το τι πρέπει να περιλαμβάνουν οι συμβάσεις με υπεργολάβους ώστε να προστατεύονται τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Σίγουρα οι παρεμβάσεις που κάνουμε ως ΔΕΗ θα ανεβάσει το κόστος της επιχείρησης αλλά η εργασιακή ασφάλεια είναι επιτακτική ανάγκη και δεν τα διαπραγματευόμαστε. Διότι το όποιο κόστος θα είναι βραχυπρόθεσμο ενώ μακροπρόθεσμα θα έχουμε όλοι όφελος.

Σχεδιάζει παραγωγικές επενδύσεις 1,8 δις ευρώ με την κατασκευή 2 νέων λιγνιτικών μονάδων. Προκηρύχθηκε η Πτολεμαϊδα 5 με τη 1 Σεπτεμβρίου κατάθεση προσφορών. Η μονάδα 1 θα αποσυρθεί σύντομα και σταδιακά οι μονάδες 2,3,4 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας

Για το διαγωνισμό Μελίτη 2 (το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ορυχείο της Βεύης) επαναξετάζουμε τους όρους

Τηλεθερμάνσεις, φράγμα Ιλαρίωνα είναι στις επενδύσεις επίσης της ΔΕΗ

Απαλλοτριώσεις: Ολοκληρώθηκε το Κλείτος. Μετά από τη σύσκεψη στην Αθήνα (Μάρτιος 10) για άμεση και συνολική απαλλοτρίωση Μαυροπηγής και Ποντοκώμης κατατέθηκε νέα μελέτη ΜΠΕ (μικρή). Μετά την επικείμενη έκδοση της ΚΥΑ ΕΠΟ θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και θα ολοκληρωθούν πολύ γρηγορότερα οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων των οικισμών σε σχέση με εκείνη που θα απαιτούνταν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων.

Η ΔΕΗ θα γίνει πρωταγωνιστής και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συμμετοχή των νέων λιγνιτικών μονάδων και των ΑΠΕ είναι η εγγύηση για τις θέσεις απασχόλησης στην περιοχή

Το Δεκέμβριο από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανακοινώθηκαν ΑΠΕ 52 ΜW και επένδυσης 450 εκ ευρώ. Είμαστε σε επανεξέταση στα ορυχεία για εγκατάσταση μεγαλύτερης εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά.

Αντί των κλασσικών αναπλάσεων εξετάζουμε αναπλάσεις με ενεργειακά φυτά ώστε να έχουμε συνδρομή στη καύση με το λιγνίτη. Τέτοιες ενέργειες θα συνδράμουν στη διατήρηση της απασχόλησης. Και το κομμάτι των ΑΠΕ πρέπει να το κοιτάξουμε στην περιοχή.

Είναι προσωπικό στοίχημα οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού στην περιοχή. Και σε αυτό θα επιμείνω.

Προστασία του περιβάλλοντος

Τολμηρή η στρατηγική της ΔΕΗ με έργα βελτίωση του περιβάλλοντος και θα ενσωματωθούν στο νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ (σημείωσε ότι θα αναφερθούν οι επόμενοι ομιλητές).

Δεν μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου της ΔΕΗ και δεν πωλούνται μονάδες της επιχείρησης. Παίρνει πρωτοβουλίες ώστε να προστατευθεί η ΔΕΗ από τη στρέβλωση της αγοράς. Για να υπάρξει ασφάλεια για τη χώρα πρέπει να υπάρχει άριστη χρήση του λιγνίτη και υδροηλεκτρικών. Δέσμευση της ΔΕΗ η επένδυση στο τρίπτυχο: Απασχόληση, ανάπτυξη, περιβάλλον

Στη ΔΕΗ με το υποαναθεώρηση ενεργειακό σχέδιο ένας νέος κύκλος ανοίγει

AddThis Social Bookmark Button