Αρθούρος Ζερβός: Ομιλία στην Κοζάνη [20.12.2010] για μετεγκαταστάσεις

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή πολύ σημαντική εκδήλωση που αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα προς την εκπλήρωση μίας βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα αλλά και μία νέα προοπτική ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.....
.....Αναφορικά με το σημαντικό θέμα των μετεγκαταστάσεων, θέλω αρχικά να τονίσω στους κατοίκους των οικισμών πως οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Σχετικά με τον οικισμό της Μαυροπηγής, οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση του Οικισμού Μαυροπηγής (ΟΔΠ4) ελέγχονται από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και θα αποσταλούν σύντομα στο Δήμο Εορδαίας για ανάρτηση. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2012.
Παράλληλα, καταρτίζονται από τη ΔΕΗ οι τελικοί κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση του οικισμού Ποντοκώμης (ΟΠΚ3) και προβλέπεται να έχουν αποσταλεί στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος εντός τριμήνου. Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2013 σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων απαιτείται η τήρηση μιας πολύπλοκης διαδικασίας με πολλά βήματα.
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως πλήθος ενστάσεων που θα υποβληθούν και βαθμός πολυπλοκότητάς τους, διαδικασίες δικαστηρίων για καθορισμό τιμών και άλλα.
Κλείνοντας το θέμα των μετεγκαταστάσεων θα ήθελα να αναφερθώ στις περιπτώσεις των Οικισμών Αναργύρων και Ακρινής.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ΔΕΗ και πολιτεία προχωράνε στη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να καλύπτει το 50% της δαπάνης. Το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της θετικής εξέλιξης είναι η νομοθετική ρύθμιση που ήδη βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή.
Η ΔΕΗ – αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 60 χρόνια – προχωρά με ένα ενεργειακό σχεδιασμό βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα, προσδίδοντας νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας συνολικότερα.

AddThis Social Bookmark Button