Δήμος Εορδαίας: Ενημέρωση για διαδικασίες απαλλοτριώσεων Μαυροπηγής

Μετά και την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού της Μαυροπηγής και με δεδομένο ότι ο χρόνος που έχει δοθεί στους κατοίκους για τυχόν ενστάσεις είναι 20 μέρες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Νεότητας της Μαυροπηγής ενημέρωση όλων των πολιτών από τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναμενόμενες διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις.

Όπως τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας «ανάλογες συναντήσεις θα γίνονται συχνά, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συζήτηση για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της μετεγκατάστασης και να λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να προχωράει με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία». «Ο δήμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ετοιμότητα και δεν θα αφήσει τίποτε στην τύχη παρά τις όποιες ανακοινώσεις που προηγήθηκαν πρόσφατα από την ηγεσία της ΔΕΗ» πρόσθεσε η κ. Βρυζίδου και κάλεσε τους κατοίκους να ετοιμάσουν τις δικές τους ενστάσεις σε όσα τους αφορούν, τονίζοντας «εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας σε όλη τη διαδικασία».

Στη γενική συνέλευση των κατοίκων της Μαυροπηγής τέθηκε από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αναστάσιο Εμμανουήλ και το θέμα των εξελίξεων στο ρήγμα, το οποίο μελετάται από δύο φορείς, το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ τη δική της έρευνα στο φαινόμενο εκπονεί και η ΔΕΗ, ώστε να υπάρξουν έως το Μάιο ασφαλή συμπεράσματα μέσα από τη σύγκλιση των πορισμάτων.

Ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης ενημέρωσε τους κατοίκους για την ολοκλήρωση των τοπογραφικών μελετών στη θέση που έχει οριστεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η γεωλογική και η πολεοδομική μελέτη των 1000 στρεμμάτων όπου θα χωροθετηθούν τα οικόπεδα.

Στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και στην καταγραφή των κατοίκων αναφέρθηκαν οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση, ενώ τέθηκαν και διάφορες ερωτήσεις από τους κατοίκους της Μαυροπηγής και τον ιερέα του χωριού για το θέμα της εκκλησίας και των νεκροταφείων.

Στο μεταξύ μετά τη συνάντηση της δημάρχου Εορδαίας Π. Βρυζίδου με τη διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου για το θέμα της αγοράς των ιδιοκτησιών των κατοίκων του Πτελεώνα που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αναστασίου Τσαλκιτζίδη, ακολούθησε σύσκεψη με τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας στο δημοτικό κατάστημα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, η κ. Βρυζίδου τους κάλεσε να καταθέσουν τα αιτήματά τους προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να εκφραστούν μέσω του δήμου, καθώς τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν αφορούν κατ’ αρχήν την εξαγορά από τη ΔΕΗ των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων, αλλά και των κοινοτικών χώρων, καθώς και το τι ακριβώς θα γίνει με τις δύο εκκλησίες του χωριού.

AddThis Social Bookmark Button