Μαυροπηγή: Συμπεράσματα και τοποθετήσεις από την παρουσίαση μελέτης ΑΠΘ (Τμ. Γεωλογίας)

Στις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ αποδίδεται κατά κύριο λόγο η δημιουργία του ρήγματος στη Μαυροπηγή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας έρευνας που παρουσιάστηκε σε κατοίκους και φορείς της περιοχής το απόγευμα της Τετάρτης στο Κέντρο Νεότητας της Μαυροπηγής από ομάδα καθηγητών του ΑΠΘ, στους οποίους και ανατέθηκε από το Δήμο η διερεύνηση του φαινομένου που προκαλεί τις επιφανειακές διαρρήξεις στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Τσάπανος, μετά από μια εμπεριστατωμένη μελέτη τόσο από πλευράς γεωλογικής τεκτονικής, όσο και από υδρογεωλογικής και τεχνικογεωλογικής, αποδείχτηκε πραγματικά πως η δραστηριότητα του παρακείμενου στον οικισμό ορυχείου είναι η κύρια αιτία που δημιούργησε το ρήγμα, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη, για να εκφράσει τη πεποίθηση ότι «αυτό το κομμάτι κάποια στιγμή θα φύγει, οπότε όσο πιο γρήγορα μετεγκατασταθεί το χωριό, τόσο το καλύτερο», χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσει χρονικά το πότε υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό (η κατολίσθηση).



Σχετικά με την τεκμηρίωση των στοιχείων, διευκρίνισε πως κατ΄αρχήν εξετάστηκε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε σεισμούς, πλην όμως η περιοχή δεν είναι σεισμογενής και εκτός αυτού, ένα ρήγμα που δημιουργείται από σεισμό, δημιουργείται για μία φορά, ενώ στην προκειμένη περίπτωση βρέθηκε ρωγμάτωση και δεύτερη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να είχε γίνει και δεύτερος σεισμός, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη και αποδεδειγμένα η περιοχή έχει καλή σεισμικότητα.

Κατά δεύτερο λόγο, έχει πέσει ο υδροφόρος ορίζοντας –ιδίως προς την πλευρά του ορυχείου- στη διετία 2008-2010 κατά 8 περίπου μέτρα, τη στιγμή που δίπλα από τα ορυχεία δεν αναπτύσσεται γεωργική καλλιέργεια, ώστε να μπορεί κανείς να αποδώσει την πτώση του υδροφόρου ορίζοντα στο πότισμα των χωραφιών, ενώ το τελευταίο και πιο δυνατό στοιχείο είναι πως οι ρηγματώσεις που δημιουργήθηκαν έχουν άνοιγμα 10- 15 cm και το κομμάτι αυτό από τα ρήγματα μέχρι το ορυχείο, υποχωρεί προς το ορυχείο.

Δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρθηκε στην περίπτωση που έχουμε χώμα σε ένα κουτί και αρχίζουμε να το αφαιρούμε από τη μια πλευρά, λέγοντας πως είναι λογικό ότι ελαφρώνοντας τη μια πλευρά, να φύγει όλο το χώμα προς τα κάτω.

Αποφάνθηκε πως οι ρωγμές που παρουσιάζονται στον οικιστικό ιστό του χωριού αποτελούν φυσική προέκταση του φαινομένου, για να επισημάνει πως στο επόμενο στάδιο της μελέτης που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι προβλέπεται γύρω στο Πάσχα μια έρευνα σε όλα τα σπίτια για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί, να γίνει η σήμανσή τους όπως σε περίπτωση σεισμού (κόκκινο-πράσινο-κίτρινο), η καταγραφή και η αποτύπωσή της κατάστασης σε έναν χάρτη, που τελικά θα δοθεί στο Δήμο για να γνωρίζει την επικινδυνότητα του χωριού σε σχέση με τα φαινόμενα. Στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση των μελετών αναφέρθηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Σπύρος Παυλίδης, ο οποίος επιπλέον έκανε λόγο για την εμπειρία της ομάδας που ανέλαβε τη διερεύνηση του φαινομένου που προκαλεί τις επιφανειακές διαρρήξεις στην περιοχή της Μαυροπηγής, που ήδη έχει εξετάσει ανάλογες καταστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Ο παράγοντας νερό, ο οποίος σε άλλες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικός, δηλ. η πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, εδώ έχει δευτερεύοντα ρόλο. Ο κύριος λόγος πρόκλησης του φαινομένου είναι η εκσκαφή στο παρακείμενο ορυχείο», είπε ο κ. Παυλίδης για να προσθέσει πως «πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που ακολουθείται κατά μήκος προϋπαρχόντων γεωλογικών ρηγμάτων, δεν έχει καμία σχέση με σεισμό, το νερό παίζει κάποιον ρόλο, που είναι μικρότερος, με σημαντικότερο όλων την εκσκαφή».

Συνέχισε λέγοντας πως είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη, όπως αποδείχτηκε το διάστημα της μελέτης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σταματήσει, όμως καθησυχάζοντας τους κατοίκους, είπε πως «δεν είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες και ξαφνικές καταστροφές, αφού λειτουργεί σιγά σιγά».¨Αναμενόμενα τα αποτελέσματα για τη Δήμαρχο Εορδαίας κ. Παρασκευή Βρυζίδου, η οποία σε συναντήσεις της με τους κατοίκους του οικισμού είχε συζητήσει αλλεπάλληλες φορές επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν μια τόσο έντονη εξορυκτική δραστηριότητα, σε μεγάλο βάθος και κοντά στα σπίτια να μην δημιουργεί προβλήματα, είτε καθιζήσεις είτε αναταραχή του εδάφους.

«Εμείς συνεχίζουμε να διαμηνύουμε στη ΔΕΗ ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να περιμένουμε. Ήδη σε ότι μας αφορούσε επισπεύσαμε τις διαδικασίες και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και πιέζουμε τη ΔΕΗ και το Υπουργείο να προχωρήσουν τάχιστα για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης και τη μετεγκατάσταση του οικισμού», τόνισε η Δήμαρχος, η οποία έκανε λόγο για ορισμένα προβλήματα που καθυστερούν την όλη κατάσταση και τα οποία θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί, για να συμπληρώσει πως η ΔΕΗ πρέπει να επισπεύσει και να βρίσκεται σε στάση άμυνας και εξηγήσεων, γιατί «αν συμβεί οτιδήποτε –και δεν μιλούμε μόνο για ανθρώπους, αλλά ακόμη και για τμήματα περιοχών που θα υποστούν ζημιές- τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο και το κόστος πολύ μεγαλύτερο από τη μετεγκατάσταση του οικισμού».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής κ. Τάσος Εμμανουήλ, για άλλη μια φορά τόνισε πως είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι το ρήγμα οφείλεται στη δραστηριότητα του ορυχείου και αυτό γιατί, όπως είπε, δεν υπήρχε προηγούμενο, όσο μπορούν να θυμούνται οι παλιότεροι.

«Σήμερα αποδεικνύεται και επιστημονικά αυτό που για μας ήταν αυτονόητο. Από δω και πέρα η ειλικρίνεια των προθέσεων της επιχείρησης, η οποία έχει ανακοινώσει ότι και αυτή μαζί με μας ενδιαφέρεται για την άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού, θα πρέπει να φανεί στην πράξη», υπογράμμισε ο κ. Εμμανουήλ, ενώ καταλογίζοντας ευθύνες για καθυστέρηση στην εξέταση ενστάσεων των κατοίκων, που θα ανοίξουν το δρόμο να προχωρήσει η κήρυξη απαλλοτρίωσης, μίλησε περί ολιγωρίας «για ασήμαντες αφορμές» ζητώντας από τη ΔΕΗ να παρέμβει στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ), ώστε το αργότερο την επόμενη εβδομάδα να έχει διευθετηθεί η κατάσταση, γιατί ο χρόνος κυλάει και εντείνεται η ανησυχία των κατοίκων.

«Μιλάμε για ένα φυσικό φαινόμενο και ο άνθρωπος δεν μπορεί να παρέμβει στη φύση. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί, αλλά και πέραν αυτού, παρατηρείται ήδη μια τάση φυγής από τον οικισμό και θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες, ούτως ώστε ο κοινωνικός ιστός που υπάρχει σ’ αυτό το χωριό να μην διαλυθεί και να μπορέσει αύριο να γίνει η Μαυροπηγή», τόνισε ο κ. Εμμανουήλ.

Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμ. Δυτ. Μακεδονίας ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μαυροματίδης υπενθύμισε την επιστολή που είχε κοινοποιηθεί προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, για την αναγκαιότητα συντονισμού των επιστημονικών υπευθύνων, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική άποψη λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ενώ σε σχέση με τα πορίσματα της έκθεσης των μελετητών του ΑΘΠ, από τα οποία προκύπτει πως η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ ευθύνεται για το ρήγμα στα γεωγραφικά όρια της Μαυροπηγής, ο κ. Μαυροματίδης ανέφερε πως ΤΕΕ θα υποστηρίξει το αυτονόητο, θα το προωθήσει και θα επιμείνει σε αυτό, που είναι η άμεση μετεγκατάσταση και αποζημίωση των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά και η οριστική λύση για μετεγκατάσταση του οικισμού της Μαυροπηγής, με έναν συνολικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, με την ίδια προσέγγιση που έχουν οι οικισμοί Ακρινής και Αναργύρων Φλώρινας.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ – ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΓΡΑΜΜΗ»

AddThis Social Bookmark Button