Οι εξελίξεις για την Ποντοκώμη με τη μετεγκατάσταση (ρεπορτάζ Πτολεμαίου)

Σήμερα μπαίνουν οι μπουλντόζες της ΔΕΗ για πρόδρομες εργασίες στο αγρόκτημα της Ποντοκώμης, όπου επίκειται η διάνοιξη του ορυχείου νοτιοδυτικού τομέα. Παράλληλα η ηγεσία της ΔΕΗ διαβεβαίωσε στο δήμαρχο Κοζάνης ότι θα τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις για το αγρόκτημα των 1.300 στρεμμάτων, επισπεύδοντας μάλιστα την αποστολή του «φακέλου Ποντοκώμης» για την απαλλοτρίωση του οικισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε προχτές με πρωτοβουλία του διευθυντή του Ορυχείου Καρδιάς, μία συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ποντοκώμης. Ο ορυχειάρχης Κώστας Μαχτής ενημέρωσε τον πρόεδρο του συλλόγου Αντώνη Σαμαρά, για την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών που πρέπει να γίνουν πριν από τη διάνοιξη του ορυχείου. Ειδικότερα, εξήγησε ότι προκειμένου η Αρχαιολογική Υπηρεσία να προχωρήσει στο έργο της ζήτησε από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αποψίλωση συνολικά έξι αγροκτημάτων και κατά προτεραιότητα τριών. Σ’ αυτά τα τρία αγροκτήματα που βρίσκονται στη ζώνη των 1.300 στρεμμάτων, μπαίνουν ίσως και σήμερα οι μπουλντόζες να κάνουν αποψίλωση, ώστε να προχωρήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία σε δοκιμαστικές τομές, προκειμένου να προβεί στη συνέχεια σε σωστικές ανασκαφές, για τις οποίες πρέπει να υπολογιστεί το κονδύλιο και να χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΗ. Τα τρία αγροκτήματα που ξεκινά η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τις δοκιμαστικές τομές είναι τα υπ’ αριθμόν 944, 945 και 1.570.
Σε δεύτερο χρόνο η ΔΕΗ θα διενεργήσει εκσκαφή για την παράκαμψη του αγωγού νερού, ο οποίος μεταφέρει νερό από τον Πολύφυτο στον ΑΗΣ Αμυνταίου. Η παράκαμψη του αγωγού είναι απαραίτητη για τις ανάγκες του νέου ορυχείου.
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας συνοδευόμενος από τον εντεταμένο σύμβουλο για τις απαλλοτριώσεις και πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Μαυροματίδη, συναντήθηκε με στελέχη της ΔΕΗ στην Αθήνα. Οι τελευταίοι διαβεβαίωσαν τη δημοτική αρχή ότι όχι μόνο θα σεβαστεί η ΔΕΗ όσα συμφωνήθηκαν για τα 1.300 στρέμματα, αλλά θα επισπευθούν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του οικισμού. Υπενθυμίζεται ότι απαράβατος όρος που έθεσαν οι κάτοικοι και συμφώνησε η ΔΕΗ, είναι ότι σε καμία περίπτωση η επιχείρηση δεν πρόκειται να μπει στα 1.300 στρέμματα, εάν προηγουμένως δεν απαλλοτριωθεί ο οικισμός της Ποντοκώμης. Στη συνάντηση η ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα στείλει το «φάκελο της Ποντοκώμης», προκειμένου να διαβιβαστεί στην Κτηματική Υπηρεσία και να γίνει η προεκτίμηση. Στη συνέχεια η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο για τον καθορισμό των τιμών σε σπίτια και κτίσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ εκτιμά ότι σε ένα τρίμηνο θα γίνει το δικαστήριο, αν και ο δήμαρχος Κοζάνης ευελπιστεί ότι αυτό θα γίνει και νωρίτερα, ίσως μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Αγκάθι ο ΟΣΕ
Όλα αυτά, εφόσον γίνουν στα προαναφερόμενα χρονοδιαγράμματα, συνιστούν μία θετική εξέλιξη στη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης και στη διάνοιξη του ορυχείου. Βεβαίως, το μεγαλύτερο αγκάθι για τη διάνοιξη του ορυχείου νοτιοδυτικού τομέα στην Ποντοκώμη δεν σχετίζεται με τις απαλλοτριώσεις, αλλά με τον ΟΣΕ. Όπως δήλωσε ο Κ. Μαχτής στον «Π», οι ανάγκες του νέου ορυχείου απαιτούν παράκαμψη της παλιάς εθνικής οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής. Αποκάλυψε ωστόσο ότι ο ΟΣΕ δεν είναι τόσο δεκτικός στο ξήλωμα της παλιάς γραμμής, πράγμα που αποδεικνύεται από τις διαπραγματεύσεις ετών, οι οποίες μέχρι τώρα είναι άκαρπες. Δεν είναι καθόλου βέβαιο μάλιστα, ότι θα καμφθούν οι σοβαρές αντιρρήσεις των αρμοδίων του ΟΣΕ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες απαιτούν μεγάλες οικονομικές διασφαλίσεις. Γίνεται μάλιστα λόγος για διασφαλίσεις μεγάλου κόστους, τις οποίες σε τόσο δύσκολες εποχές, αδυνατεί ή αρνείται και η ΔΕΗ να ανταποκριθεί.
Το βέβαιο είναι ότι αν δεν επέλθει συμφωνία με τον ΟΣΕ. Το ορυχείο νοτιοδυτικού τομέα δεν πρόκειται να γίνει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διασφαλίζεται η τροφοδοσία του ΑΗΣ καρδιάς, ο οποίος μπορεί να κλείσει.
Στο μεταξύ, να σημειωθεί ότι στις 6 Ιουνίου γίνεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας το δικαστήριο για τον καθορισμό των αντικειμενικών τιμών για τα 1.300 στρέμματα, καθώς στην πρωτόδικη απόφαση υπήρξαν ενστάσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

AddThis Social Bookmark Button