Γενική Συνέλευση Συλλόγου Πληττομένων <<Η Μαύρη Πηγή>>

Πραγματοποιήθηκε χθες 02/07/2009 η προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Πληττομένων Μαυροπηγής < Η Μαύρη Πηγή>>, με θέμα την επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής.

Το παρόν έδωσαν ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γ. Δακής, ο πρόεδρος του Ν.Σ. Κοζάνης κ. Π. Πλακετάς, οι Αντινομάρχες Κοζάνης κοι Π. Τσότσος και Ι. Σόκουτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαΐδας κ. Π. Τσολάκης , οι δημοτικοί σύμβουλοι Πτολεμαΐδας κοι Λ. Λεσγίδης, Α. Καλαϊτζίδης, Α. Προσκυνητόπουλος, Ι. Ανδρονικίδου.

Επίσης παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Δήμου Μουρικίου κα Π. Βρυζίδου, εκ μέρους του Δήμου Δημ. Υψηλάντη ο κ. Δ. Χαϊτίδης και από την Τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ ο κ. Δ. Σιδηρόπουλος.

Εκ μέρους της ΔΕΗ το παρόν έδωσαν ο Γεν. Δ/ντης ΛΚΔΜ κ. Π. Νικολακάκος, η Υπεύθυνη Κλάδου Περιβάλλοντος κα Μ. Ανδρεάδου και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων "Σπάρτακος" κ. Γ. Αδαμίδης.

Επίσης παρόντες ήταν εκπρόσωποι της ΑΝ.ΚΟ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Α. Αθανασιάδης, η κα Κ. Στεργίου που εκπροσώπησε τον Σύλλογο Γυναικών Πτολεμαΐδας, και ο κ. Λ. Ιωαννιδης εκ μέρους της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και του Συλλόγου Περιβάλλοντος Μαυροδεντρίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν και οι βουλευτές του Νομού Κοζάνης με επιστολές τους καθώς οι υποχρεώσεις τους λόγω του θερινού τμήματος της Βουλής δεν τους επέτρεψαν να παραβρεθούν, όπως επίσης και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Κατα τη διεξαγωγή, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις σε μια γόνιμη συζήτηση και ακούστηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των κατοίκων και του Συλλόγου Πληττομένων Μαυροπηγής προς όλους τους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκαν προτάσεις από το Σύλλογο Πληττομένων Μαυροπηγής σχετικά με τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση από τη ΔΕΗ στο ΥΠΕΧΩΔΕ η οποία θα πρέπει να προβλέπει ρητά τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης. Τονίστηκε το γεγονός της ατυχούς προσέγγισης του θέματος των μετεγκαταστάσεων των δύο οικισμών από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ με συνθήκες << εάν - τότε >> , η συσχέτιση δηλαδή της προκήρυξης του διαγωνισμού της μονάδας Πτολεμαΐδα V με τις μετεγκαταστάσεις.
Επίσης κατατέθηκε πρόταση για άμεση νομοθετική ρύθμιση ως προς το θέμα των μετεγκαταστάσεων, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Μεσοχώρας Τρικάλων. Προϋπόθεση θα πρέπει να αποτελέσει και η διευθέτηση του ζητήματος των δημοτικών-κοινοτικών κτιρίων-περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα ποσά των αποζημιώσεων αυτών θα πρέπει να κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό ώστε να αξιοποιηθούν στο νέο οικισμό για υποδομές .
Ο Σύλλογος Μαυροπηγής πρότεινε επίσης τη συγκρότηση από όλους τους αρμόδιους φορείς , επιτροπής παρακολούθησης και ελέγχου των διαδικασιών της μετεγκατάστασης, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών με τις καλύτερες προϋποθέσεις για τους πληττόμενους κατοίκους.

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής- ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πραγματοποίηση του έργου της μονάδας Πτολεμαΐδα V, ανακοίνωσε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους το Προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τη διαδικασία μετεγκατάστασης των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης.
Πιστός στο λόγο του να επιταχύνει τη διαδικασία , ανάφερε χαρακτηριστικά την πίεση την οποία αναγκάστηκε να ασκήσει προς τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να τεθεί προ ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 02/07/2009, το θέμα της αξιολόγησης από την ΑΝΚΟ της περιοχής Κουρί , θέμα το οποίο θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό από τον Δήμαρχο Πτολεμαΐδας , χωρίς να χρονοτριβεί άσκοπα και χωρίς να χρειαστεί τελικά η μεσολάβηση του κου Δακή...

Ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Νικολακάκος ανάφερε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από τη ΔΕΗ στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς έγκριση, η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εκτίμησε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Πτολεμαίδας και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, κι εφ΄ όσον οι δύο θεσμικοί φορείς συναινέσουν, θα κηρυχθούν άμεσα οι εργασίες απαλλοτριώσεων στους δύο οικισμούς, που ανέρχονται στα 10 χιλιάδες στρέμματα.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Μαυροπηγής ζήτησαν εκ νέου σύγκλιση Γενικής Λαϊκής Συνέλευσης από το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, σε εύλογο χρονικό διάστημα, με σκοπό να ενημερωθούν για τη εξέλιξη του ζητήματος, για την αποσαφήνιση των δικαιούχων στο νέο οικισμό για και τις προϋποθέσεις διανομής οικοπέδων, για τα ευρύτερα θέματα υποδομών και για απάντηση περαιτέρω αποριών.
Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία των κατοίκων για εκ νέου επίσκεψη στον προτεινόμενο χώρο μετεγκατάστασης , ώστε να αποσαφηνισθεί από το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας η ακριβής αυτή τοποθεσία .

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως το γεγονός ότι ο κ. Σ. Μήτρου-Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, και ο κ. Γ. Τσιούμαρης-Δήμαρχος Πτολεμαΐδας, αρνήθηκαν κατηγορηματικά να παραχωρήσουν την αίθουσα του κέντρου νεότητας Μαυροπηγής στο Σύλλογο Πληττομένων Μαυροπηγής για τη διεξαγωγή της συνέλευσης δε στάθηκε εμπόδιο, καθώς πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του κέντρου νεότητας, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων .

Οι κάτοικοι της Μαυροπηγής έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αγανακτησης προς όλους εκείνους οι οποίοι με διάφορες αναχρονιστικές μεθόδους προσπαθούν να προσβάλουν Συνταγματικά Κατοχυρωμένα Δικαιώματα Ατομικών Ελευθεριών , όπως αυτό των συναθροίσεων των πολιτών .

AddThis Social Bookmark Button