Εφ. Γραμμή: Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στην Μαυροπηγή

Τα νεώτερα δεδομένα σ' ότι αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης Μαυροπηγής τέθηκαν επί τάπητος το βράδυ της Πέμπτης σε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν η μία στην Πτολεμαΐδα και η άλλη στο προάυλιο του Κέντρου Νεότητας του χωριού την ίδια ημερομηνία και ώρα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και αντιδράσεις ως προς τον προγραμματισμό και να οξυνθούν τα πνεύματα.

Αρχικά στο Δημαρχείο της πόλης και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ορισθεί για τις 7 μ.μ., πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν η απάντηση του δημάρχου στον αντιπρόεδρο του οργάνου και καταγόμενο από τη Μαυροπηγή κ. Πέτρο Τσολάκη, ο οποίος και απείχε από τις συνεδριάσεις το τελευταίο διάστημα, θέτοντας ως όρο να επανέλθει με την προϋπόθεση να συζητηθεί το επίμαχο ζήτημα και να γίνει ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Με μισή μόνον ώρα διαφορά, στις 7:30, πραγματοποιήθηκε και η Γενική συνέλευση που είχε ανακοινώσει προ καιρού ο Σύλλογος πληττομένων Μαυροπηγής “Η Μαύρη Πηγή”, με προσκεκλημένους φορείς και κατοίκους της περιοχής, εκφράζοντας την αγωνία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με την επιδίωξη να γίνει ενημέρωση, να τεθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις για την επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του οικισμού.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος επέκρινε για μία ακόμη φορά τη στάση του Συλλόγου “Μαύρη Πηγή”, λέγοντας πως προβαίνει σε “κινήσεις εκ του πονηρού”, πως ασχολείται μόνον με την υποβολή ενστάσεων εναντίον των αποφάσεων του Δήμου, επικαλείται μια σειρά αστήρικτων γεγονότων προσπαθώντας με κάθε τρόπο να διαταράξει την κοινή ησυχία, την ομόνοια και τη γαλήνη των κατοίκων και πως δεν δέχτηκε να του παραχωρήσει την αίθουσα του Κέντρου Νεότητας, για να διασφαλίσει την ηρεμία των κατοίκων και όχι τις επιδιώξεις του Συλλόγου, ενώ χαρακτήρισε “αντάρτες” εκείνους που επέλεξαν να παραστούν στη Συνέλευση.

Απαντώντας σε ερωτήματα που είχε θέσει ο κ. Τσολάκης ως προς τις εξελίξεις, αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση από πλευράς της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στον όρο που θέτει να προηγηθεί η μετεγκατάσταση των οικισμών Μαυροπηγής και Ποντοκώμης, για να επισημάνει πως ο Δήμος Πτολεμαΐδας έκανε όλες εκείνες τις ενέργειες στο κομμάτι που του αναλογεί. Μίλησε για τις διαδικασίες επιλογής του χώρου που θα εγκατασταθεί ο νέος οικισμός, που έγιναν σύμφωνα με τις υποδείξεις των ίδιων των κατοίκων, οι οποίοι αντέδρασαν στη συμπλήρωση ερωτηματολογίου και εν είδει δημοψηφίσματος αποφάσισαν για το που θα εγκατασταθούν μελλοντικά, ενέργεια που και πάλι “αμφισβητήθηκε από συγκεκριμένους ανθρώπους”, για να τονίσει πως “εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε”.

Συνέχισε με αναφορά του στην απόφαση παραχώρησης προς τη ΔΕΗ του δάσους της Μαυροπηγής, την κοινοποίηση στη Νομαρχία και το σχετικό έγγραφο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης, το οποίο παρέλαβε ο Δήμος στις 29-6-2009 (το ίδιο εστάλη και στη δ/ση της ΔΕΗ), αντίγραφο του οποίου παρέδωσε και στον κ. Τσολάκη, όπου και αναφέρεται η απόφαση παραχώρησης στη ΔΕΗ έκτασης 332 χιλ, τετρ, μέτρων και οι προβλεπόμενοι όροι, που είναι μεταξύ άλλων η ανάκληση της απόφασης μετά την παρέλευση 5ετίας από την απόκτηση της κυριότητας σε περίπτωση μη πραγματοποίησης ή αλλαγής του σκοπού ή μη εκποίησης της παραχωρούμενης έκτασης, η υποχρέωση τήρησης των προϋποθέσεων και επισημάνσεων και η δημιουργία νέου δάσους 1660 στρεμ, στην ευρύτερη περιοχή από τη ΔΕΗ εντός των επόμενων 5 ετών, σε τοποθεσία που θα υποδείξει ο Δήμος Πτολεμαΐδας. Έδωσε έμφαση στο σημείο όπου αναφέρεται πως το τμήμα της παραχωρούμενης έκτασης θα καθοριστεί από τη Ν.Α. Κοζάνης εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση του εγγράφου και πως ο διαχωρισμός της παραχωρούμενης έκτασης θα γίνει από τη Δ/ση Κτηματογραφικής - Τοπογραφικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τη Δ/ση Αγροτικής Ανάπτυξης Κοζάνης.

“Ζήτησα να συγκληθεί η επιτροπή αξιολόγησης, να κάνουμε μια επιτόπια επίσκεψη και να δούμε πού βρίσκεται η εκσκαφή σε σχέση με την παραχώρηση. Έχουμε υποχρέωση να φέρουμε το θέμα και στο Γραφείο προγραμματισμού το χάρτη που θα παραδώσουμε για 5πλάσια δεντροφύτευση 1660 στρεμ.”, είπε ο δήμαρχος, ο οποίος επιπλέον μίλησε και για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει εκκρεμότητα με τους περιβαλλοντικούς όρους, αυτή τη στιγμή έχει περάσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΑΝ, την επόμενη εβδομάδα πάει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μετά στο ΥΠΠΟ, εξέφρασε δε τη βεβαιότητα με βάση και την εμπειρία, πως θα έχει τελειώσει η διαδικασία μέχρι τέλος Αυγούστου.

Ως προς την κτηματογράφηση της Μαυροπηγής, τόνισε πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο από το ειδικό συνεργείο, στο μεταξύ με επιστολή του ο Δ/ντής Δ/σης Μελετών και ανάπτυξης ορυχείων ζητάει από το Δήμο να αποσταλούν οι κτηματολογικοί πίνακες και τα διαγράμματα, που θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία και να υποβληθούν άμεσα για να μην καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα.

Σε όλα αυτά συμπλήρωσε πως ικανοποιείται το αίτημα των κατοίκων για κατασκευή ηχοφράγματος που ξεκινάει άμεσα από τη ΔΕΗ, παρέδωσε τα πρακτικά συσκέψεων και συνεχών επαφών με την ΑΝΚΟ που αφορούν τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, όπως και τρην επιστολογραφία σχετικά με το σχεδιασμό σύνδεσης του οικισμού με το δίκτυο της Τηλεθέρμανσης, που προηγήθηκε της γνωστοποίησης για μετεγκατάσταση του χωριού.

Από την πλευρά του ο κ. Τσολάκης, αναφέρθηκε στους λόγους που τον ανάγκασαν να αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα σχετικά με το γεγονός ότι την ίδια ημέρα και ώρα είχαν προγραμματιστεί η γενική συνέλευση και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ σε σχέση με τα όσα είπε ο Δήμαρχος, αντιπαρέβαλε πως ναι μεν, ανακοινώθηκε η κατασκευή της νέας μονάδας από τη ΔΕΗ, που θέτει χρονικό όριο μέχρι το 2012-2013 να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, για να ρωτήσει: “Να πάμε πού; Πήραμε την απόφαση να πάμε στο Κουρί. Σήμερα συζητήσαμε να γίνει η ανάθεση των εργασιών στην ΑΝΚΟ, άρα σήμερα ξεκινάμε. Πρέπει κάποια στιγμή να δείξουμε κάποιο ενδιαφέρον ως Δήμος απέναντι στους κατοίκους, απέναντι στην κοινωνία. Δεν άκουσα τι θα κάνουμε, απλά μείναμε στην ενημέρωση. Δεν πρέπει ως Δήμος να απευθυνθούμε στα πέντε συναρμόδια Υπουργεία και να πιέσουμε για να συντομεύσει η διαδικασία της ΜΠΕ για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να γίνουν οι μελέτες από την ΑΝΚΟ προκειμένου μέχρι το 2012-13 να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο; Μπορεί να μας διαβεβαιώσει κανείς ότι θα είναι έτοιμε οι υποδομές; Δεν πρέπει να συζητήσουμε το ΥΠΑΝ να ισχύσει και για τη Μαυροπηγή ότι και για τη Μεσοχώρα Τρικάλων;”.

Έκανε λόγο για πληροφορίες που αναφέρουν πως θα επισκεφτεί την περιοχή το επόμενο διάστημα ο Υπουργός Ανάπτυξης, με τον οποίο πρότεινε να γίνει και μια συνάντηση, ώστε να δεσμευτεί για την άμεση υπογραφή της ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Δήμος για να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να εκφράσει την αγωνία του για την έκβασή τους.

Ο επίλογος του κ. Τσολάκη συνοδεύτηκε με την αποχώρησή του για να παραστεί και στη Γενική Συνέλευση που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη στη Μαυροπηγή, κίνηση που ακολούθησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι και επικρίθηκαν από το Δήμαρχο για τη στάση τους, σε σημείο μάλιστα που η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε αρκετά.



ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ



Σε ήπιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε ο Σύλλογος πληττομένων του οικισμού “Η Μαύρη Πηγή”που κράτησε αρκετές ώρες αμείωτο το ενδιαφέρον των κατοίκων, αφού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σ' ότι αφορά τη μετεγκατάσταση του χωριού, να θέσουν τα ερωτήματά τους και να πάρουν τις απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

Μεταξύ άλλων και ο Δ/ντής του ΛΚΔΜ κ. Παναγιώτης Νικολακάκος, ο οποίος δήλωσε πως οι άνθρωποι δικαιολογημένα εκφράζουν τις ανησυχίες τους και τους διαβεβαίωσε πως τα σχέδια της ΔΕΗ είναι συγκεκριμένα, “υπάρχει ένα πρόγραμμα και πάνω σ' αυτό δεν γίνονται παιχνίδια”.

Αναφέρθηκε στην απόφαση για κατασκευή της νέας μονάδας και τη σύνδεσή της με τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Ποντοκώμης και Μαυροπηγής, επισήμανε πως το πρόγραμμα της επιχείρησης εγκρίνεται από το ΥΠΑΝ που είναι το εποπτεύων Υπουργείο και δήλωσε πως εντός των ημερών η ΔΕΗ είναι έτοιμη να υποβάλει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τη ΜΠΕ, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να έρθει στη Ν.Α. Κοζάνης και στους δύο Δήμους (Πτολεμαΐδας και Δημητρίου Υψηλάντη) για να ακολουθήσουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, οπότε να γίνει η κήρυξη της απαλλοτρίωσης για ολόκληρη την έκταση (10 χιλιάδες στρέμματα), που σημαίνει ότι ξεκινάει η κατασκευή της μονάδας και να εκφράσει την πεποίθηση πως μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Ως προς την επέκταση των ορυχείων, διευκρίνισε πως οι εκσκαφές θα γίνουν σε νέες περιοχές μετά από 2-3 χρόνια, “έχουν μπροστά τους το χρόνο να λειτουργούν με τα σημερινά δεδομένα”, όσο για το “δασάκι”, δεσμεύτηκε πως θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι όροι που τέθηκαν, για να υπογραμμίσει πως οι διαδικασίες μετεγκατάστασης θα πρέπει να επιταχυνθούν και πως απαιτείται γι' αυτό η συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Νομαρχία, Δήμοι κ.ά), “ώστε να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο”.

Από την πλευρά του ο Νομάρχης Κοζάνης κ. Γιώργος Δακής, λέγοντας πως αποτελεί υποχρέωσή του να ενημερώνει τους πολίτες, δήλωσε πως “με υπευθυνότητα και σοβαρότητα εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης, με σαφείς και συγκεκριμένες δράσεις και σε ουσιαστική και στενή συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους του τόπου, τους Δήμους και την Περιφέρεια και τη ΔΕΗ”. Επικαλέστηκε την εμπειρία και γνώση που έχει αποκτηθεί για την αποφυγή λαθών του παρελθόντος (Κόμανος-Κλείτος) και χρονικών καθυστερήσεων και λέγοντας πως πρέπει να υπάρχει στόχευση και προσπάθεια σε μια διαδικασία που δεν είναι ούτε απλή, ούτε απλοϊκή, αλλά πρόκειται για ένα εγχείρημα μεγάλο και πολυσύνθετο, που εμπεριέχει στοιχεία βαρβαρότητας, αφού ένας αριθμός πολιτών αναγκάζεται να ξεσπιτωθεί προς όφελος της Εθνικής μας οικονομίας. Στο σημείο αυτό μίλησε για την τεράστια συνεισφορά των ανθρώπων αυτών και τη σοβαρότητα, σαφήνεια, ομοψυχία και υπευθυνότητα που θα πρέπει να διακρίνει τους θεσμικούς φορείς στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Διατύπωσε την άποψη πως η ανακοίνωση της ΔΕΗ για δημοπράτηση του νέου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας δικαιώνει ιστορικά όλους εκείνους που αγωνίστηκαν τασσόμενοι υπέρ της μετεγκατάστασης, που δεν ήταν μόνο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας και πως αποτελεί ένα ράπισμα στις θέσεις της ΔΕΗ, που υποστήριζε ότι ο λιγνίτης έφτανε μέχρι τα όρια του οικισμού.

“Τα πράγματα προχωρούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί από τη ΔΕΗ η ΜΠΕ στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να ακολουθήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης και πιστεύω ότι μέχρι τέλους του έτους να υπάρξει το Π.Δ., να δημοσιευτεί το ΦΕΚ για τη μετεγκατάσταση”, δήλωσε ο κ. Δακής.

Τη διαπίστωση πως η διαδικασία παραμένει στάσιμη, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου πληττομένων Μαυροπηγής κ. Τάσος Εμμανουήλ για να συμπληρώσει ωστόσο πως “δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε “εκπτώσεις” σε καμιά διαδικασία, είμαστε διατεθειμένοι να τρέξουμε προκειμένου να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα και να συντομεύσουμε την ταλαιπωρία των συγχωριανών μας”. Επισήμανε πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί να επαναληφθούν λάθη που έγιναν σε άλλες μετεγκαταστάσεις οικισμών και για το λόγο αυτό ελήφθη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ώστε να υποβληθούν και οι προτάσεις που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση των κινήσεων. Πρότεινε συγκεκριμένα να συσταθεί μια επιτροπή από φορείς (Ν.Α. Κοζάνης-Δήμοι- Τ.Σ.-ΔΕΗ) προκειμένου να έχουν την επίβλεψη των ενεργειών και να ενημερώνουν ανά τετράμηνο τους κατοίκους και στην περίπτωση που ενδεχομένως δεν θα είναι έτοιμε οι υποδομές στο νέο οικισμό μέχρι το 2013, να μην φύγει από το χωριό κανένας, ούτως ώστε με αυτό τον τρόπο να ασκηθεί εμμέσως πίεση στους αρμόδιους να προχωρήσουν τις εργασίες και παράλληλα να πιεσθεί και η ΔΕΗ. Επίσης πρότεινε να γίνει ενημέρωση για τα σχέδια που επεξεργάζεται η ΑΝΚΟ και να τεθεί το θέμα ισχύος των μέτρων για τη Μεσοχώρα και στην περιοχή Μαυροπηγής και Ποντοκώμης.

AddThis Social Bookmark Button