Εφ. Μακεδονία: Ανοίγει ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης

Αναδημοσίευση: Εφ. Μακεδονία, 30-7-09

Μπορούν να ελπίζουν οι 1.200 και πλέον κάτοικοι της Ποντοκώμης Κοζάνης ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση του χωριού τους μακριά από το ρυπογόνο ορυχείο της ΔΕΗ που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια τους, καθώς η επιχείρηση ηλεκτρισμού αποφάσισε τη μετακίνηση των πυλώνων υψηλής τάσης από το χώρο όπου θα μεταφερθεί ο οικισμός.

Τη θετική ανταπόκριση της ΔΕΗ στο μεγάλο αυτό έργο ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι είχε δύο συναντήσεις με τον πρόεδρο της επιχείρησης Παναγιώτη Αθανασόπουλο, ο οποίος τελικώς έδωσε το πράσινο φως για τη μεταφορά των πυλώνων.
Πρόκειται πράγματι για πολύ μεγάλο έργο, καθώς πρόκειται να μετακινηθεί μία γραμμή υπερυψηλής τάσης μήκους 20 χιλιομέτρων, ενώ το κόστος του προϋπολογίζεται από 9. έως 21.εκατ ευρώ. Ο δήμαρχος Κοζάνης διαβεβαίωσε ότι η απόφαση της ΔΕΗ είναι ειλημμένη και μένει απλώς η τυπική έγκριση από το δ.σ. σε προσεχή συνεδρίαση εντός του Αυγούστου. Το ενδιαφέρον του δημάρχου Κοζάνης για τη μεταφορά του οικισμού εξηγείται, καθώς ο χώρος όπου θα μεταφερθεί ανήκει στο δήμο του.
Η μετεγκατάστασή της Ποντοκώμης, κρίθηκε υποχρεωτική από τη ΔΕΗ, καθώς στο υπέδαφος του οικισμού κρύβονται πολύτιμα κοιτάσματα, τα οποία η επιχείρηση θέλει να αξιοποιήσει. Ένας ακόμη λόγος που επιβάλλει τη μεταφορά του χωριού είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ορυχείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

AddThis Social Bookmark Button