Δήμος Εορδαίας: Ενημέρωση για διαδικασίες απαλλοτριώσεων Μαυροπηγής

Μετά και την ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού της Μαυροπηγής και με δεδομένο ότι ο χρόνος που έχει δοθεί στους κατοίκους για τυχόν ενστάσεις είναι 20 μέρες πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Κέντρο Νεότητας της Μαυροπηγής ενημέρωση όλων των πολιτών από τη δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναμενόμενες διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις.

Όπως τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας «ανάλογες συναντήσεις θα γίνονται συχνά, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συζήτηση για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την πορεία της μετεγκατάστασης και να λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να προχωράει με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία». «Ο δήμος αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ετοιμότητα και δεν θα αφήσει τίποτε στην τύχη παρά τις όποιες ανακοινώσεις που προηγήθηκαν πρόσφατα από την ηγεσία της ΔΕΗ» πρόσθεσε η κ. Βρυζίδου και κάλεσε τους κατοίκους να ετοιμάσουν τις δικές τους ενστάσεις σε όσα τους αφορούν, τονίζοντας «εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σας σε όλη τη διαδικασία».

Στη γενική συνέλευση των κατοίκων της Μαυροπηγής τέθηκε από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αναστάσιο Εμμανουήλ και το θέμα των εξελίξεων στο ρήγμα, το οποίο μελετάται από δύο φορείς, το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ τη δική της έρευνα στο φαινόμενο εκπονεί και η ΔΕΗ, ώστε να υπάρξουν έως το Μάιο ασφαλή συμπεράσματα μέσα από τη σύγκλιση των πορισμάτων.

Ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης ενημέρωσε τους κατοίκους για την ολοκλήρωση των τοπογραφικών μελετών στη θέση που έχει οριστεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η γεωλογική και η πολεοδομική μελέτη των 1000 στρεμμάτων όπου θα χωροθετηθούν τα οικόπεδα.

Στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και στην καταγραφή των κατοίκων αναφέρθηκαν οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση, ενώ τέθηκαν και διάφορες ερωτήσεις από τους κατοίκους της Μαυροπηγής και τον ιερέα του χωριού για το θέμα της εκκλησίας και των νεκροταφείων.

Στο μεταξύ μετά τη συνάντηση της δημάρχου Εορδαίας Π. Βρυζίδου με τη διευθύντρια του ΛΚΔΜ Όλγα Κουρίδου για το θέμα της αγοράς των ιδιοκτησιών των κατοίκων του Πτελεώνα που πραγματοποιήθηκε παρουσία και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Αναστασίου Τσαλκιτζίδη, ακολούθησε σύσκεψη με τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας στο δημοτικό κατάστημα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, η κ. Βρυζίδου τους κάλεσε να καταθέσουν τα αιτήματά τους προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να εκφραστούν μέσω του δήμου, καθώς τα θέματα που πρέπει να εξεταστούν και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν αφορούν κατ’ αρχήν την εξαγορά από τη ΔΕΗ των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των κατοίκων, αλλά και των κοινοτικών χώρων, καθώς και το τι ακριβώς θα γίνει με τις δύο εκκλησίες του χωριού.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Αναγκαστική απαλλοτρίωση Μαυροπηγής (διαδικασία μετεγκατάστασης)

Οι κτηματολογικοί πίνακες της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού της Μαυροπηγής, θα είναι στην διάθεση των κατοίκων της τοπικής κοινότητας, από την Τετάρτη 26/01/2011 τόσο στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Εορδαίας όσο και στο Κοινοτικό κατάστημα του οικισμού.

Επίσης την Κυριακή 30/01/2011 στο κέντρο νεότητας Μαυροπηγής στις 11:00 π.μ., θα γίνει ενημέρωση προς τους κατοίκους από την Δημοτική αρχή του Δήμου Εορδαίας, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και τις αναμενόμενες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του οικισμού.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαυροπηγής

Εμμανουήλ Δ. Αναστάσιος

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Αρθούρος Ζερβός: Ομιλία στην Κοζάνη [20.12.2010] για μετεγκαταστάσεις

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή πολύ σημαντική εκδήλωση που αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα προς την εκπλήρωση μίας βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής για τη χώρα αλλά και μία νέα προοπτική ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία.....
.....Αναφορικά με το σημαντικό θέμα των μετεγκαταστάσεων, θέλω αρχικά να τονίσω στους κατοίκους των οικισμών πως οι δεσμεύσεις της ΔΕΗ απέναντί τους θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Σχετικά με τον οικισμό της Μαυροπηγής, οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση του Οικισμού Μαυροπηγής (ΟΔΠ4) ελέγχονται από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος και θα αποσταλούν σύντομα στο Δήμο Εορδαίας για ανάρτηση. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2012.
Παράλληλα, καταρτίζονται από τη ΔΕΗ οι τελικοί κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση του οικισμού Ποντοκώμης (ΟΠΚ3) και προβλέπεται να έχουν αποσταλεί στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος εντός τριμήνου. Η όλη διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2013 σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων απαιτείται η τήρηση μιας πολύπλοκης διαδικασίας με πολλά βήματα.
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες όπως πλήθος ενστάσεων που θα υποβληθούν και βαθμός πολυπλοκότητάς τους, διαδικασίες δικαστηρίων για καθορισμό τιμών και άλλα.
Κλείνοντας το θέμα των μετεγκαταστάσεων θα ήθελα να αναφερθώ στις περιπτώσεις των Οικισμών Αναργύρων και Ακρινής.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ΔΕΗ και πολιτεία προχωράνε στη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να καλύπτει το 50% της δαπάνης. Το μόνο που απομένει για την ολοκλήρωση της θετικής εξέλιξης είναι η νομοθετική ρύθμιση που ήδη βρίσκεται προς συζήτηση στη Βουλή.
Η ΔΕΗ – αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας εδώ και 60 χρόνια – προχωρά με ένα ενεργειακό σχεδιασμό βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλού άνθρακα, προσδίδοντας νέες αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα μας συνολικότερα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή ενημέρωσε για μετεγκατάσταση, ρήγμα και 5η μονάδα

Αναδημοσίευση: kozani.tv .

"Η μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής θα γίνει και μάλιστα σύντομα" δήλωσε πριν λίγο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, κατά την επίσκεψή του στο χωριό. Ο κ. Ζερβός μαζί με τα στελέχη της επιχείρησης ενημέρωσαν τους κατοίκους και το τοπικό συμβούλιο Μαυροπηγής για τις εξελίξεις.

Ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στο ρήγμα της Μαυροπηγής, την πορεία μετεγκατάστασης του χωριού και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σχέση ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι αν αποδειχθεί ότι το ρήγμα προκλήθηκε με ευθύνη της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα προβεί σε μετεγκατάσταση των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές και μάλιστα σε σύντομο χρόνο.

Επιπλέον, ο κ. Ζερβός δήλωσε ότι το άνοιγμα των προσφορών του διαγωνισμού για την 5η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας θα καθυστερήσει άλλες 15 μέρες και ίσως η διαδικασία περάσει την 8η Φεβρουαρίου που είχε προσδιοριστεί ως ημερομηνία ανοίγματος των προσφορών.

Τέλος, σε ερώτηση για το θέμα που προέκυψε με την εκπόνηση του master plan για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη συγχρηματοδότησή του από τον τοπικό πόρο , απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης στις 23 Δεκεμβρίου 2010, ο κ. Ζερβός δεν θέλησε να απαντήσει, τονίζοντας πως είναι θέματα που θα ανακοινώσει η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο κ. Ζερβός χθες το βράδυ είχε στην Πτολεμαϊδα συναντήσεις με στελέχη και συνδικαλιστές της επιχείρησης.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σε συνεδρίασή του στις 17 Ιανουαρίου 2011 συζητώντας, έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου κ. Μαλούτα, το ζήτημα μετεγκατάστασης της Ακρινής

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
1. Να χαιρετήσει την νομοθετική ρύθμιση για την μετεγκατάσταση της Ακρινής. Μία εξέλιξη που υλοποιεί την αντίστοιχη δέσμευση του πρωθυπουργού.

2. Να τονίσει ότι η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί δικαίωση των αγώνων των κατοίκων της Ακρινής και της περιοχής.

3. Να επισημάνει με έμφαση, ότι οι χρηματοδοτήσεις των μετεγκαταστάσεων είναι υποχρέωση της ΔΕΗ και της πολιτείας.

4. Να κάνει γνωστή, με σαφή τρόπο, την αντίθεσή του για την εμπλοκή του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης στη χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης, μία ρύθμιση που ανατρέπει πλήρως τη φιλοσοφία χρήσης του πόρου, καθώς και των στόχων τους οποίους καλείται να υπηρετήσει.
5. Να δηλώσει για μία ακόμη φορά, την προσήλωση του Δήμου Κοζάνης, στην απόφαση για μετεγκατάσταση της Ακρινής, καθώς και την συμβολή με κάθε δυνατή ενέργεια στην επιτάχυνσή της.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Έκτακτο θέμα στο ΔΣ Κοζάνης για τη μετεγκατάσταση Ακρινής

Έκτακτο θέμα τέθηκε για το θέμα της μετεγκατάστασης Ακρινής στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης. Αναλυτικότερα τέθηκαν από το Δήμαρχο Κοζάνης 4 σημεία τα οποία και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία ενόψει της συζήτησης του θέματος στη Βουλή:
• Αναγνωρίζουμε ως θετική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης
• Αξίζουν συγχαρητήρια στους κατοίκους της Ακρινής και διεκδίκησαν την μετεγκατάστασή της και σε όλους όσους συνέδραμαν στην προσπάθεια.
• Η μετεγκατάσταση είναι μεγάλη πρόκληση για το Δήμο Κοζάνης που απαιτεί συστηματική και σκληρή δουλειά και απαιτεί συνεργασία με όλους (επιμελητήρια και κοινωνικούς φορείς)
• Κάλυψη δαπανών μας βρίσκει αντίθετους από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης διότι αυτήν την περίοδο μπαίνει επιτακτικά το θέμα της ανάπτυξης και δεν εμπίπτει στις διατάξεις του ΤΠΑ.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Η πρόβλεψη για τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής - Αναργύρων στο νομοσχέδιο της βιοποικιλότητας

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις.» όπου στο Άρθρο 28 προβλέπεται για τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων:
"Μετεγκατάσταση οικισμών λόγω λιγνιτικών κοιτασμάτων
1. Οι οικισμοί Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας, που γειτνιάζουν με ορυχεία και με εδάφη που διαθέτουν λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, καθώς και με χώρους εκτεταμένων αποθέσεων, λόγω της δραστηριότητας της ΔΕΗ Α.Ε., μετεγκαθίστανται, για λόγους δημοσίας ωφέλειας που συνίσταται στην παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενεργείας και προς προστασία της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της οικονομικής βιωσιμότητας των πληθυσμών αυτών, κατ’ εφαρμογή των κειμένων διατάξεων περί αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, μεταλλείων και Μεταλλευτικού Κώδικα και συναφών διαδικασιών περί μεταφοράς οικισμών, οι οποίες, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της μετεγκατάστασης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ (8) έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, εκδιδομένων των σε κάθε στάδιο προβλεπομένων για την πλήρωση των ανωτέρω σκοπών κανονιστικών πράξεων.
2. Για το σκοπό αυτό η ΔΕΗ Α.Ε., κατ’ ανάλογη εφαρμογή των προβλεπομένων επί μεταφοράς οικισμών εγκατεστημένων πάνω σε εδάφη με λιγνιτοφόρα κοιτάσματα, αναλαμβάνει, εκτός των άλλων, την υποχρέωση να υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το συντομότερο δυνατόν από την δημοσίευση του παρόντος νόμου, επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των οικισμών αυτών, το οποίο εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και στο οποίο διαλαμβάνονται, πέραν των ζητημάτων που αφορούν τις εν γένει περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα σχετικά μέτρα, και όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και τεχνικές λύσεις, διαδικασίες αγοράς, ανταλλαγής ή και αναγκαστικής απαλλοτριώσεως των αναγκαίων γηπέδων, τα χρονοδιαγράμματα για τη μεταφορά και μετεγκατάσταση, ο προβλεπόμενος στεγαστικός σχεδιασμός, η αποκατάσταση των εκτάσεων που θα απελευθερωθούν με την μεταφορά των υφισταμένων οικισμών, ακριβής προϋπολογισμός του συνόλου του έργου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα συνοδεύεται δε από τα αναγκαία τοπογραφικά διαγράμματα.
3. Η δαπάνη μεταφοράς και μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής και Αγίων Αναργύρων, καθώς και της αποκατάστασης και απελευθέρωσης των εκτάσεων των υφιστάμενων οικισμών, θα βαρύνει κατά το ήμισυ την ΔΕΗ Α.Ε. και κατά το υπόλοιπο ήμισυ τον κρατικό προϋπολογισμό. Στην βαρύνουσα τον κρατικό προϋπολογισμό δαπάνη θα μετέχει κατά ποσοστό οριζόμενο με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και ΠΕΚΑ και το καταβαλλόμενο από την ΔΕΗ Α.Ε. «Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος», όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 του ν. 2446/1996 (ΦΕΚ 276 Α). Με την ίδια ή άλλη όμοια απόφαση θα ρυθμίζεται κάθε συναφές με την εν γένει δαπάνη ζήτημα και αναγκαία λεπτομέρεια.
4. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γηπέδων, επί των οποίων ήδη κείνται οι μεταφερόμενοι οικισμοί, καθορίζεται με το στην άνω παρ. 2 προβλεπόμενο προεδρικό διάταγμα, τα ειδικότερα δε ζητήματα επ’ αυτού και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια θα ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και ΠΕΚΑ."

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Έκθεση επιστημονικής επιτροπής για το ρήγμα Μαυροπηγής

Παρατίθεται η πρόδρομη έκθεση της επιστημονικής επιτροπής υπό τον καθηγητή γεωολογίας κ. Τσάπανο για το ρήγμα της Μαυροπηγής από το kozani.net... Η έκθεση αναφέρεται σε γεωφυσικές μετρήσεις στην περιοχή του ΔΔ Μαυροπηγής του Δήμου Πτολεμαϊδας και εκτίμηση είναι ότι είναι η μελέτη για την οποία αναφέρθηκε ο Δήμος Πτολεμαϊδας για ανάθεση της σε ομάδα καθηγητών και έχει ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button

Αυτοδιοικητική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις»: Ανακοίνωση για τις μετεγκαταστάσεις Ακρινής και Αναργύρων

Να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο των μετεγκαταστάσεων
Είναι 100% υποχρέωση της ΔΕΗ η αποκατάσταση των πληττόμενων οικισμών

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη βιοποικιλότητα ενσωματώθηκε τελικά ως τροπολογία η μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων. Αυτά είναι τα καλά νέα για τα δύο χωριά.
Τα άσχημα νέα είναι ότι το κόστος της μετεγκατάστασης θα καλυφτεί στο μεγαλύτερο μέρος του από τους έλληνες φορολογούμενους και από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης, αφού η ΔΕΗ τελικά αναλαμβάνει κάτι λιγότερο από τη μισή χρηματοδότηση. Πρόκειται για μια ρύθμιση, με πολλά ερωτηματικά και αρνητικά, η οποία εκτός των άλλων ψαλιδίζει τον Πόρο ανάπτυξης, δηλαδή το κονδύλι που υποτίθεται ότι παρέχεται στις τοπικές κοινωνίες για άλλους σκοπούς (περιβάλλον / ποιότητα ζωής /πράσινες επενδύσεις) κι όχι βέβαια για μετεγκαταστάσεις οικισμών.

Ξεκαθαρίζουμε εκ προοιμίου ότι δεν είμαστε εναντίον των δύο μετεγκαταστάσεων, οι οποίες έχουν καθυστερήσει πολύ (και αμφιβάλουμε αν τελικά θα γίνουν μέσα στα – συνεχώς κυλιόμενα- χρονοδιαγράμματα).

Πιστεύουμε όμως ότι η φόρμουλα χρηματοδότησης που ψηφίστηκε είναι απαράδεκτη για τους εξής λόγους:
1. Δημιουργεί «τετελεσμένα γεγονότα» στρεβλής χρηματοδότησης για επόμενες περιπτώσεις. Π.χ το ίδιο μπορεί να γίνει μελλοντικά στο Μαυροδέντρι. (Η μελέτη του ΑΠΘ για τη βιωσιμότητα του χωριού εκτιμά ότι το Μαυροδέντρι δύσκολα θα τα βγάλει πέρα μετά τη διάνοιξη του ορυχείου Ποντοκώμης και τις σοβαρότατες περιβαλλοντικές παρενέργειες που θα προκαλέσει. Δικαίως το χωριό κάποια στιγμή θα ζητήσει μετεγκατάσταση, και προφανώς θα επαναληφθεί η σημερινή συνταγή χρηματοδότησης με τον κρατικό κορβανά να φορτώνεται το 50% της μετακίνησης του οικισμού)
2. Η δαπάνη της μετεγκατάστασης πρέπει να ενσωματώνεται στο κόστος λιγνίτη. Οι οικισμοί αυτής της κατηγορίας μεταφέρονται γιατί δεν μπορούν να ζουν δίπλα στις αποθέσεις και την τέφρα, με κατεστραμμένα νερά και εδάφη. Τουτέστιν η μετεγκατάσταση τους οφείλεται στις παρενέργειες της εξόρυξης και επομένως η αντίστοιχη δαπάνη πρέπει να επιβαρύνει το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη και την επιχείρηση που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία, (είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτική). Φυσικά αυτό δεν συμφέρει όσους χρόνια τώρα μας πλασάρουν τη θεωρία του φτηνού λιγνίτη, εντός και εκτός ΔΕΗ.
3. Με αυτό τον τρόπο μεικτής χρηματοδότησης συνεχίζεται το καθεστώς των κρυφών επιδοτήσεων στο λιγνίτη και στη ΔΕΗ. Όταν το κράτος αναλαμβάνει μέρος των οικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης, τότε τις μεταφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό ή και στις τοπικές κοινωνίες. Είναι η ίδια λογική που απάλλαξε τη ΔΕΗ από το φόρο στερεών καυσίμων, που μετέθεσε στους Δήμους το αυξημένο κόστος εκμετάλλευσης των πληγέντων υδροφορέων κλπ. Από την προνομιακή αυτή μεταχείριση της ΔΕΗ ωφελούνται σκανδαλωδώς οι μέτοχοί της, αλλά κι όσοι ιδιώτες μπαίνουν ή θα μπουν στη λιγνιτοπαραγωγή με το ίδιο καθεστώς φοροαπαλλαγών και προνομίων. (Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι σε αυτές τις κοστολογικές «ταχυδακτυλουργίες» βασίστηκε επί 60 χρόνια ο μύθος της «φτηνής λιγνιτικής κιλοβατώρας», τον οποίο μόλις τώρα .. εδέησαν να καταλάβουν κάποιοι βουλευτές μας !).
4. Ο Πόρος ανάπτυξης δεν έχει αυτόν τον προορισμό. Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς και τη σχετική υπουργική απόφαση η χρησιμοποίηση του πόρου για μετεγκαταστάσεις είναι παράτυπη. Δεν φτάνει που μέχρι σήμερα διασπαθίστηκε σε μικρά έργα και σε παραγοντίστικες παροχές, δεν φτάνει που δεν διεκδικήσαμε την αύξηση του (με αφορμή το υψηλότερο τέλος ΑΠΕ που θέσπισε η κυβέρνηση), θα δεχτούμε τώρα να διατεθεί ο πόρος για να καλύψει κι άλλες υποχρεώσεις τρίτων ;;

Η ΔΕΗ βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν είναι υποχρεωμένη με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο να πληρώνει μετεγκαταστάσεις οικισμών που δεν έχουν στο υπέδαφος τους κάρβουνο, (ακόμη και αν βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα ορυχεία!) Έτσι λοιπόν στην περίπτωση Ακρινής & Αναργύρων, που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία οικισμών, η ΔΕΗ εμφανίζεται ότι κάνει παραχώρηση και βάζει το χέρι στη τσέπη, υπερβαίνοντας τις τυπικές της υποχρεώσεις. Φυσικά η ουσία είναι διαφορετική και δεν μπορεί να την κρύβουμε πίσω από το γράμμα ενός απαρχαιωμένου νόμου που πρέπει επιτέλους να αλλάξει και να θέσει την Επιχείρηση προ των ευθυνών της. Και το θέμα δεν είναι να παζαρέψουμε τη χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων με τη ΔΕΗ, ζητώντας να αυξηθεί η συμμετοχή της και να μηδενιστεί η αντίστοιχη του τοπικού πόρου ή να μειωθεί η κρατική. Αυτή είναι η λάθος οπτική των τοπικών αρχόντων και των βουλευτών, που επιχειρούν να διασώσουν τον τοπικό πόρο (αδιαφορώντας λίγο πολύ για άλλη μια αιμορραγία του κρατικού κορβανά), ώστε να συνεχίσουν τη διανομή και τη νομή του πόρου δια πάσαν νόσον. Πρόκειται ουσιαστικά για άλλη μια έκδοση ενός παρωχημένου τοπικισμού, που βασίζεται σε ψηφοθηρικά και παραγοντίστικα κριτήρια και βλέπει το δέντρο αντί για το δάσος. Η ριζική και μόνιμη λύση είναι να αλλάξει εκ βάθρων το νομικό πλαίσιο των μετεγκαταστάσεων. Να επεκταθεί δηλαδή (ως υποχρέωση της ΔΕΗ) και στους οικισμούς που δεν έχουν λιγνιτοφόρο υπέδαφος, αλλά καθίστανται μη βιώσιμοι από τις επεκτάσεις των ορυχείων, (γεγονός που θα πιστοποιείται με συγκεκριμένους δείκτες περιβαλλοντικής / αειφορικής υποβάθμισης).
Προφανώς η λύση αυτή δεν αρέσει στη ΔΕΗ και τους συνοδοιπόρους της γιατί μειώνει την κερδοφορία της ΔΕΗ. Δεν αρέσει σε βουλευτές, τοπάρχες, συνδικαλιστές και γενικά όσους στήριξαν το λιγνιτοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και έδωσαν γη και ύδωρ, χωρίς να εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να σχεδιάσουν έγκαιρα και σοβαρά μια πράσινη μεταλιγνιτική περίοδο. Οι απλοί πολίτες όμως πρέπει να απαιτήσουν μια τέτοια αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις μετεγκαταστάσεις, εφόσον ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, για τα χωριά τους, για το μακροπρόθεσμο συμφέρον της περιοχής κι όχι για τη «λαθραία» κερδοφορία της ΔΕΗ (και των ιδιωτών μετόχων της). Δεν μπορεί ο λιγνίτης να εμφανίζεται πλασματικά φτηνός, δεν μπορεί να υπάρχουν κρυφά κόστη που φορτώνονται στις πλάτες των τοπικών κοινωνιών και των ελλήνων φορολογουμένων. Δεν μπορεί εν τέλει η ενεργειακή πολιτική στον 21ο αιώνα να σχεδιάζεται με λογικές του 1960.
Αν η ΔΕΗ (και οι λοιποί υποψήφιοι λιγνιτοπαραγωγοί) είναι σε θέση να διανοίξουν ένα ορυχείο διασφαλίζοντας την αειφoρία στους φυσικούς πόρους (νερά εδάφη κ.α), τη βιωσιμότητα των γειτονικών οικισμών, την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων («φόρος CO2»), και αν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα στο πορτοφόλι τους, ας το κάνουν. Διαφορετικά να περιορίσουν τη λιγνιτική παραγωγή, ακολουθώντας – έστω και με καθυστέρηση - την πράσινη ενεργειακή επανάσταση του σύγχρονου κόσμου. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται ένα καθεστώς που χρόνια τώρα φορτώνει τα σπασμένα της ηλεκτροπαραγωγής στους λογαριασμούς των τοπικών κοινωνιών και των ελλήνων πολιτών.

Είναι σαφές με βάση τα παραπάνω ότι οι νέοι Δήμοι και η αιρετή Περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να θέσουν το πρόβλημα επί τάπητος. Συγκεκριμένα:
• Να επεξεργαστούν και να προωθήσουν από κοινού με τους τοπικούς βουλευτές σχέδιο νόμου (με τη διαδικασία του επείγοντος) για την αλλαγή του καθεστώτος των μετεγκαταστάσεων και τη χρηματοδότηση τους αποκλειστικά από τη ΔΕΗ σε όλες τις περιπτώσεις, είτε αυτές αφορούν μετακινήσεις οικισμών για παραγωγικούς λόγους είτε για περιβαλλοντικούς.
• Να πιέσουν την Κυβέρνηση ώστε η ΔΕΗ να δεχτεί αυτή τη λύση. (Η Κυβέρνηση μπορεί να το κάνει νομίμως, εφόσον το κράτος είναι κατά 51% ιδιοκτήτης της ΔΕΗ).
• Να επιμείνουν στο αίτημα για τη μετεγκατάσταση Ακρινής και Αναργύρων, πιέζοντας για σφιχτότερο χρονοδιάγραμμα και άμεση ένταξη τους στον εν λόγω νομοσχέδιο.
• Να ζητήσουν την τροποποίηση του επίμαχου σημείου της τροπολογίας, (εφόσον τελικά αυτή έλθει στη Βουλή), ζητώντας τη χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων 100% από τη ΔΕΗ.
• Να προωθήσουν ταυτόχρονα το χρονίζον θέμα της επαναπόδοσης των εδαφών που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ ΑΕ, αφού βεβαίως ολοκληρωθεί η εξόρυξη – αποκατάσταση. (Είναι κι αυτό το ζήτημα σχετικό, διότι η τροπολογία ρυθμίζει (;) και το ιδιοκτησιακό των εδαφών των μεταφερόμενων χωριών)
• Να εντάξουν στο ίδιο «πακέτο» διεκδικήσεων και την αλλαγή του απαράδεκτου ιδιοκτησιακού καθεστώτος της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου

Υπάρχουν πολλές κόκκινες γραμμές. Άλλες εξυπηρετούν μια εφήμερη ευημερία ορισμένων προνομιούχων και άλλες τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου. Καιρός να διαλέξουμε ποιες μας εκφράζουν.

Αυτοδιοικητική Κίνηση «Κοζάνη, τόπος να ζεις»

Θεματική Ομάδα Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Πληροφ. Λ. Τσικριτζής. Λ. Ιωαννίδης)

κλικ για πλήρη ανάγνωση...
AddThis Social Bookmark Button