Αλλαγή προορισμού μετεγκατάστασης της Μαυροπηγής

Σε βοσκότοπο του Αγροκτήματος Μαυροπηγής, αποφασίσθηκε την Κυριακή
Νέα διαδικασία για την επιλογή χώρου για την ανέγερση του νέου οικισμού της Μαυροπηγής, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Εορδαίας που πλήττεται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και τελεί υπό μετεγκατάσταση, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Μαυροπηγή. Οι κάτοικοι επέλεξαν ως τόπο προορισμού του νέου οικισμού, βοσκότοπο έκτασης 3.000 στρεμμάτων, ο οποίος βρίσκεται δυτικά του σημερινού οικισμού της Μαυροπηγής- πλησίον της νέας εθνικής οδού Κοζάνης- Πτολεμαΐδας και μάλιστα εντός του Αγροκτήματος Μαυροπηγής, ο οποίος δεν έχει απαλλοτριωθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ.

Η διαδικασία νέας επιλογής για τον τόπο μετεγκατάστασης του οικισμού που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, είχε αποφασιστεί σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Μαυροπηγή στις 17 Οκτωβρίου, όπου έγινε ξεκάθαρο ότι εγκαταλείπεται η επιλογή της θέσης “Κουρί” Πτολεμαΐδας, η οποία είχε επιλεγεί σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2008, διότι όπως ανακάλυψαν οι κάτοικοι εκ των υστέρων, δεν επαρκεί η διαθέσιμη έκταση (για την ακρίβεια οι εκτάσεις είναι δύο αλλά παρεμβάλλεται μεταξύ τους ο οικισμός του νέου Κομάνου).
Επίσης, διότι ο τόπος προορισμού που επέλεξαν στη συνέχεια και ήταν η περιοχή του πρώην στρατοπέδου δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο Εορδαίας και ως εκ τούτου απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και η επιλογή αυτή.
Παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές προοπτικές που διερευνήθηκαν έκτοτε, όπως οι προσπάθειες της δημάρχου για αγορά εκτάσεων πλησίον του Κυνοκομείου και του “Κουρί”, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν, αφού το θέμα αν και ήρθε δύο φορές το προηγούμενο διάστημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας δεν απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία. «Στη λαϊκή συνέλευση της 17ης Οκτωβρίου παρουσιάστηκε από τη δήμαρχο η  προτεινόμενη περιοχή μεταξύ της Πτολεμαΐδας και της Τ.Κ. Αναρράχης κοντά στο χώρο που βρίσκεται το Κυνοκομείο του δήμου Εορδαίας, ενώ κατατέθηκαν από τους κατοίκους και εναλλακτικές προτάσεις για τόπο προορισμού του νέου οικισμού της Μαυροπηγής, όπως αυτή για χώρο στο εναπομείναν Αγρόκτημα Μαυροπηγής, στην πλαγιά που γειτονεύει με τη νέα εθνική οδό Κοζάνης- Πτολεμαΐδας», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροπηγής Αναστάσιος Εμμανουήλ.
Στη νέα διαδικασία επιλογής τόπου προορισμού δεν στήθηκε κάλπη όπως την προηγούμενη φορά, αλλά υπήρχαν ανοιχτές λίστες με τόπους προορισμού το Κουρί, το Κυνοκομείο, το Αγρόκτημα Μαυροπηγής, καθώς και μία λίστα που έγραφε “άλλος προορισμός”, στις οποίες υπέγραφαν οι κάτοικοι.
Σημειωτέον ότι στη διαδικασία πήραν μέρος 240 κάτοικοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Τ.Κ. Μαυροπηγής, οι μόνιμοι κάτοικοι του Οικισμού, καθώς και όσοι έχουν αναγνωριστεί ως δικαιούχοι αποζημίωσης με τις πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων.
Η πρόταση για το Αγρόκτημα Μαυροπηγής ψηφίστηκε από 119 κατοίκους.
Η πρόταση για Κυνοκομείο ψηφίστηκε από 92 κατοίκους
Η πρόταση για Κουρί ψηφίστηκε από 28 κατοίκους
Ένας κάτοικος επέλεξε άλλο τόπο, χωρίς όμως να τον κατονομάζει.
Η απόφαση αυτή, όπως εξήγησε ο κ. Εμμανουήλ, θα έρθει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και στη συνέχεια- εφόσον επικυρωθεί, θα ξεκινήσει εκ νέου η χαρτογράφηση του χώρου για την καταλληλότητα ή μη του χώρου και η εκπόνηση μελετών για τα έργα υποδομής.

Πηγη: http://e-ptolemeos.gr/?p=48408


AddThis Social Bookmark Button