Μεταγκατάσταση Ποντοκώμης: Τι γίνεται με τα οικόπεδα - τι προβλέπεται με τους δικαιούχους και τις διαδικασίες διανομής

Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2018 στην Ποντοκώμη για την πορεία της μεταγκατάστασης της Ποντοκώμης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Κοζάνης και το Τοπικό Συμβούλιο Ποντοκώμης.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής διανομής οικοπέδων από μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Γαρούφος έδωσε την υπόσχεση της άμεσης και δίκαιας κατανομής των οικοπέδων χωρίς αδικίες και χωρίς περιπέτειες για τους κατοίκους. Ανέφερε ότι θα προσπαθήσει η Επιτροπή να μην υπάρχουν ενστάσεις και προσφυγές για να μην ταλαιπωρηθούν οι κάτοικοι και ζήτησε να υπάρχει εμπιστοσύνη στην επιτροπή και να βοηθηθεί στο έργο της από τους κατοίκους. Ανέφερε ότι έχει γίνει ο πρώτος έλεγχος των δικαιολογητικών και η καταγραφή του είδους της ιδιοκτησίας όλων. Επίσης έχει εξεταστεί ο κτηματολογικός πίνακας όπου φαίνεται πώς έχουν αποζημιωθούν οι κάτοικοι και ποιες είναι οι ιδιοκτησίες. Συνεπώς η Επιτροπή έχει μια πρώτη εικόνα ποιοι είναι οι δικαιούχοι του οικισμού. Επιπλέον ζητούνται οι τελεσίδικες αποφάσεις από τα πρωτοδικεία που ορίζουν τους κατοίκους ως δικαιούχους. Με την προσκόμιση αυτών η Επιτροπή πιστεύει ότι δεν πρόκειται να αδικηθεί κανένας. Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος πιστεύει ότι αδικήθηκε μπορεί να κάνει ένσταση στο ΓΓ της Αποκεντρωμένης και κατόπιν στα διοικητικά δικαστήρια αλλά είναι κάτι που θα προσπαθήσει η επιτροπή να αποφύγει ώστε να μην υπάρχει καμιά ένσταση. Έχει δοθεί προτεραιότητα με εντολής της Περιφερειακής Αρχής για την επιτυχή ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εργασίας και να λειτουργήσει χωρίς άλλο έργο από τα μέλη της. Για λόγους διαφάνειας θα ήθελε να αναλύσει το σκεπτικό της Επιτροπής αλλά αν χρειαστεί θα ξαναυπάρξει συνάντηση μεταξύ Επιτροπής και κατοίκων, με λαϊκή συνέλευση ή στο γραφείο της Επιτροπής. Έχουν υποβληθεί 996 αιτήσεις. Τα δικαιώματα των αιτήσεων είναι 1190. Τα οικόπεδα που είναι στη διάθεση μας είναι 903. Προφανώς κάποιοι δεν θα ικανοποιηθούν. Οι αιτήσεις με 1 δικαίωμα και 100% ποσοστό ιδιοκτησία είναι 594 οι υπόλοιπες είναι με πιο σύνθετες ιδιοκτησίες 435. Επίσης 161 αιτήσεις δεν έχουν οικόπεδο στο οικισμό και θα εξεταστούν εφόσον ολοκληρωθούν τα παραπάνω. Αιτήσεις μπορούν να γίνονται αιτήσεις μέχρι τελευταία στιγμή διότι κρατείται ανοικτή η διαδικασία. Κριτήρια διανομής οικοπέδων:

  1. Αποκλειστικό θα πρέπει να έχει αναγνωριστεί δικαιούχος με δικαστική απόφαση στον παλιό οικισμό. Δεν λαμβάνεται υπόψη αν είναι κάτοικος ή εισοδήματα ή αν έχει άλλο σπίτι κλπ. Όποιος έχει οικόπεδο θα πάρει και στο νέο οικισμό.
  2. Τα οικόπεδα που θα δοθούν θα είναι μόνο ένα ανά κάτοικο ακόμη και αν έχουν 2 ή περισσότερα οικόπεδα στο χωριό.
  3. Στις περιπτώσεις που έχει γίνει νόμιμη κατάτμηση θα πάρουν όλοι από ένα οικόπεδο.
  4. Όσοι έχουν ποσοστό ή τμήμα θα πάρουν ανάλογο τμήμα ή ποσοστό.
  5. Αν κάποιος από τους συνδικαιούχους πάρει αυτούσιο οικόπεδο από άλλο οικόπεδο που δικαιούνταν τότε οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες θα μοιραστούν το ποσοστό του δικαιώματος του στον νέο οικισμό.
  6. Αν οι κληρονόμοι ζητήσουν να μεταβιβαστεί δικαίωμα τότε θα πάει το δικαίωμα στους κληρονόμους. Εδώ πρέπει να γίνει πριν κλείσει η επιτροπή τα δικαιολογητικά.
  7. Με τους «αυλαγάδες» αν υπάρχουν κτίσματα τότε θα πάρουν οικόπεδα στο νέο οικισμό.
  8. Ο Παπάς και ο ιδιοκτήτης εκτός οικισμού θα πάρουνε επίσης οικόπεδα καθώς και ανάλογες ειδικές περιπτώσεις που θα κριθούν από την Επιτροπή.
Όροι στην παραχώρηση για να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιηθούν τα οικόπεδα:
  1. Από τη στιγμή που κάποιος λάβει τίτλο ιδιοκτησίας θα πρέπει εντός 10ετίας να χτίσει αλλιώς θα διαγραφεί
  2. Αν κάποιος αποβιώσει ή υπάρχουν περιπτώσεις ειδικές που αδυνατούν να φτιάξουν σπίτι τότε θα μπορέσουν να μεταβιβάσουν το δικαίωμα έως 2ου βαθμού.
  3. Δεν θα προχωρήσει η Επιτροπή στο 2ο στάδιο αν δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αναγνώριση των δικαιούχων. Δεν θα υπάρξει αναφορά στο πώς θα γίνει η διανομή αλλά το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από την Επιτροπή βήμα βήμα.
  4. Όλα όσα έχουν αποφασιστεί είναι πράγματα τα οποία οι κάτοικοι έχουν εισηγηθεί από το διαδίκτυο.
  5. Δεν θα υπάρξει τίμημα για τα νέα οικόπεδα διότι ο Περιφερειάρχης ζήτησε να μην υπάρξει κανένα τίμημα από την Επιτροπή.

AddThis Social Bookmark Button