ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Η εξέλιξη του ρήγματος της Μαυροπηγής δεν επηρεάζει πλέον τον ομώνυμο οικισμό, όμως αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το ορυχείο, καθώς μία κατολίσθηση η οποία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, είναι πλέον θέμα χρόνου και θεωρείται αναπόφευκτη.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής επιτροπής που παρακολουθεί το ρήγμα της Μαυροπηγής, η οποία συνήλθε προχτές το μεσημέρι στην πρώην νομαρχία Κοζάνης, υπό την προεδρία του διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και προέδρου της Επιτροπής Κώστα Γρίβα. Στη συνεδρίαση παρέστησαν εκ μέρους του ΙΓΜΕ ο διευθυντής Τεχνικής Γεωλογίας Νίκος Νικολάου, εκ μέρους της ΑΝ.ΚΟ., ο προϊστάμενος Γεωλογικού Τμήματος Κώστας Νικολαΐδης, πολυμελής αντιπροσωπεία στελεχών της ΔΕΗ, ενώ απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΑΠΘ. Επίσης συμμετείχαν η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυροπηγής Τάσος Εμμανουήλ.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η πορεία του ρήγματος και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Επιπλέον όμως υπήρξε εσπευσμένη σύγκλιση, καθώς η ΔΕΗ που το τελευταίο διάστημα διενεργεί τις τοπογραφικές μετρήσεις και τις μετρήσεις των κλισιομέτρων, δεν δίνει τα στοιχεία στον πρόεδρο και στα μέλη της επιτροπής, όπως συστηματικά και αδιαλείπτως έπραττε η ΑΝ.ΚΟ. όσο ήταν υπεύθυνη για τις μετρήσεις. Αυτή η σοβαρή παράλειψη εκ μέρους του ΛΚΔΜ εξόργισε τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος έδωσε εντολή στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Κοζάνης να διενεργήσει αυτοψία στο ρήγμα και να συγκαλέσει άμεσα την επιτροπή.
Στην προχτεσινή σύσκεψη ασκήθηκε έντονη κριτική στη ΔΕΗ επειδή δεν διαθέτει τα στοιχεία των μετρήσεων στα μέλη της επιτροπής, πράγμα για το οποίο τα στελέχη του ΛΚΔΜ που συμμετείχαν στη σύσκεψη ζήτησαν συγνώμη, αιτιολογώντας ότι πρόκειται για «παράλειψη» και όχι για «σκοπιμότητα», αφού «η εξέλιξη του ρήγματος δεν συνιστά κανένα κίνδυνο για τον οικισμό της Μαυροπηγής, παρά μόνο για το ορυχείο».
Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το γεωλογικό φαινόμενο που εντοπίστηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010, εξελίσσεται ραγδαία και σχηματίζει σήμερα ένα τόξο μήκους 2,5 χιλιομέτρων, ξεκινώντας από το ορυχείο, περνώντας από τα πρώτα σπίτια του οικισμού και καταλήγοντας πίσω στο ορυχείο. Στην πλευρά του ορυχείου το ρήγμα κινείται με 2,5 έως 5,5 χιλιοστά ημερησίως, ταχύτητα η οποία θεωρείται πολύ μεγάλη, ενώ προς το χωριό η κίνηση είναι μηδενική. Το πέταλο της κατολίσθησης εντός του ορυχείου είναι πλέον ορατό, η κατολίσθηση θεωρείται σχεδόν βέβαιη ότι θα συμβεί, γι’ αυτό με παρεμβάσεις που ξεκίνησε η ΔΕΗ μέσα στο μήνα Αύγουστο, προσπαθεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του φαινομένου και να καθυστερήσει την κατολίσθηση.
Στην κατεύθυνση αυτή «άλλαξε την πορεία» του ορυχείου. Δεδομένου ότι η συνέχιση των εκσκαφών προς τα δυτικά θα προκαλούσε αναπόφευκτα κατολίσθηση και θα εγκυμονούσε κινδύνους για τον οικισμό, σταμάτησαν οι εκσκαφές προς το χωριό και το ορυχείο πλέον επεκτείνεται με εκσκαφές προς τα βόρεια, δηλαδή προς το Προάστειο. Επιπλέον, μπουλντόζες της ΔΕΗ μπάζωσαν το ρήγμα και άνοιξαν μία μεγάλη τάφρο, ώστε να διαφύγουν τα νερά μέσα στο ορυχείο, καθώς διαφορετικά θα επιτάχυναν μεγάλα κατολισθιτικά φαινόμενα. Ακόμη «ελαφρύνουν» το πρανές απομακρύνοντας 1 εκ. χωμάτινους όγκους μηνιαίως, προκειμένου να αποφορτίσουν τις πιέσεις που δέχεται το επίμαχο σημείο.
Με τις παραπάνω εργασίες η ΔΕΗ προσπαθεί να προστατέψει το ορυχείο και να καθυστερήσει την αναμενόμενη κατολίσθηση. Παράλληλα, επιδιώκει να απομακρύνει τους κινδύνους από τυχόν επικίνδυνα γεωλογικά φαινόμενα για το χωριό, ώστε να δοθεί χρόνος για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής, η οποία σημειωτέον καθυστερεί με ευθύνη πολιτείας και ΔΕΗ. Γι’ αυτό η διάνοιξη του ορυχείου προς το Προάστειο προγραμματίζεται να διαρκέσει έως το 2015. Μετά θα ξαναρχίσουν οι εργασίες στο δυτικό τμήμα προς τη Μαυροπηγή, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχει γίνει η μετεγκατάσταση, αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Πηγη: e-ptolemeos.gr
κλικ για πλήρη ανάγνωση...