Παρέμβαση Μαυροματίδη Δημήτρη στο έκτακτο Ν.Σ. 28.01.09 για τη ΜΠΕ Ποντοκώμης

Κάποιοι ρώτησαν γιατί προκαλέσαμε το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο; Διότι στην Τεχνική σύσκεψη της ΑΝΚΟ αναφέρθηκε ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ΜΠΕ για το αγρόκτημα Ποντοκώμης και προχωρά άμεσα σε απαλλοτρίωση 1350 στρεμμάτων. Αποτυπώσαμε στο χάρτη, από αυτούς που συνήθως επιδεικνύονται αλλά δεν προσκομίζονται, τα όρια την συγκεκριμένη ΚΥΑ και διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο πρακτικά για το αγρόκτημα Ποντοκώμης χωρίς τον οικισμό! Επί αυτού τι κάνουμε;
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε να μας αγνοείται, να μην μας ενημερώνετε, να μας υποβαθμίζεται, να θεωρείται ότι όλα βαίνουν καλώς, να διασκεδάσετε τις διατυπωμένες ανησυχίες μας. Να μεταφέρονται ενδεχομένως λανθασμένες ερμηνείες για τη θέληση και την αγωνία των κατοίκων, για μια υπόθεση που αφορά το μέλλον και το παρόν μας. Οφείλετε να μας ενημερώνετε όπως ενημερώνετε και «φροντίζετε» για θέματα ήσσονος σημασίας.
Θέλουμε απλά τη μετεγκατάσταση Ποντοκώμης και την προστασία των οικισμών μας. Προς πάσα κατεύθυνση δεν βάζουμε κανέναν απέναντι που δηλώνει και κινείται εμπράκτως προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θα αναφερθώ σε ευθύνες, όπως έγινε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, διότι θα υπερτερήσει το συναίσθημα έναντι της λογικής και δεν πρέπει σήμερα που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν μπαίνουμε και ούτε ποτέ θα μπούμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Κινούμαστε για την ουσία της πολιτικής και όχι για το θεαθήναι. Η στάση όλων μας είναι στάση προβληματισμού. Με περίσκεψη και περίσσεια υπομονή κρατούμε στάση ευθύνης. Το συμφέρον όλων μας είναι συμφέρον συνεργασίας με υλοποίηση όσων υποσχεθήκατε και συμφωνήσαμε.
Κάποιοι μας είπαν γραφικούς διότι ζητήσαμε και ζητάμε διασφαλίσεις. Ελάτε στη θέση μας. Στην καλύτερη περίπτωση θα πούμε ότι έγινε εν κρυπτώ στην χειρότερη διαπιστώνεται εμπαιγμός. Υπάρχει κανένα παράπονο από μέρους μας; Μήπως δεν κάναμε περιβαλλοντική αξιολόγηση, δεν κάναμε δημοψήφισμα; Ξέρετε ότι παρόλη τη γνωστή περιπέτεια, που προκλήθηκε από κάποιους στο Δήμο μας, πάντα κινηθήκαμε με ομόφωνες αποφάσεις; Μήπως δεν καθιερώσαμε εμείς μόνοι μας σε αυτό το χώρο, το Φεβρουάριο του 2008, πρωτόγνωρες διαδικασίες ομόφωνα ψηφισμένες και οι οποίες κατέληξαν σύντομα και δημοκρατικά στον τόπο μετεγκατάστασης; Διαφωνείτε ότι κινηθήκαμε άμεσα για τη μετεγκατάσταση προτείνοντας Τεχνικό Σύμβουλο και μάλιστα με αμοιβή από τον αναλογούντα Τοπικό Πόρο του Δήμου μας; Δεν κατανοήσαμε την αναγκαιότητα της καταμέτρησης του οικισμού, δεν βάλαμε τα στήθη μας μπροστά;
Δεν απολογούμαστε κυρίες και κύριοι απλά αποτυπώνουμε την κατάσταση. Για να δείξουμε το μέγεθος της έκπληξης μας και της ανησυχίας μας. Το κλίμα δεν είναι καλό και δεν οφείλεται σε εμάς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέματα αδειοδοτήσεων σε σχέση με τα ορυχεία, θέματα νομιμότητας αποφάσεων, κ.ά. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε συγκεκριμένα διότι δεν θα μπούμε σε διαδικασίες υπονόμευσης της ΔΕΗ. Αν εκβιάζαμε δεν θα κλείναμε τις ταινίες ενώ γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα; Σταματήστε λοιπόν την μικροπολιτική και δείτε την ουσία. Αποδείξτε ότι δεν είστε αυτό που σας καταλογίζουν και που αναφύετε και από την ουσία και χειρισμό αυτού του θέματος.
Γιατί δεν ενημερώσατε το Δήμο μας γι’ αυτή τη μελέτη; Αυτό το ερώτημα δεν απαντήθηκε πειστικά.
Έχουμε βαριά τη συναίσθηση ότι αφορά όλη την περιοχή. Γι΄αυτό και δεν έγιναν καταγγελίες όπως πολλοί σκοπίμως θα επιθυμούσαν. Δεν μπήκαμε σε παραταξιακά παιχνίδια απλά ασκήσαμε κριτική στους κατά τα φαινόμενα παρόντες και κατ’ ουσία απόντες. Δεν περιμένουμε αποφάσεις εμείς για να λειτουργήσουμε, ας γίνει ξεκάθαρο παντού. Ούτως ή άλλως αυτήν την περίοδο γράφεται το 2ο μέρος της ιστορίας της Ποντοκώμης. Φροντίστε να είμαστε όλοι παρόντες.

AddThis Social Bookmark Button