150 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2050!
Σήμερα σε μία ημέρα καταναλώνουμε όσα κατανάλωναν οι άνθρωποι σε έναν ολόκληρο χρόνο, πριν από 200 χρόνια
Αν και ο παγκόσμιος πλούτος έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα, πάνω από 2,8 δισ. συνάνθρωποί μας προσπαθούν να επιβιώσουν με λιγότερα από 2 ευρώ την ημέρα.
Χωρίς καμιά διάθεση τρομολαγνείας, παραθέτουμε από ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ενωση και φορείς, αριθμούς, στοιχεία και τάσεις που αφορούν την παγκόσμια γειτονιά μας, ως ελάχιστη συμμετοχή στην παγκόσμια ημέρα της Γης και ως υπενθύμιση για τους μόνιμους αδιαφορούντες.
* Τα δύο τρίτα που πλανήτη είναι ήδη κοντά σ' αυτό που λέμε διάβρωση και ερημοποίηση.
* Εκατόν πενήντα εκατομμύρια άτομα πρόκειται να γίνουν περιβαλλοντικοί πρόσφυγες έως το 2050 εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και των περιβαλλοντικών καταστροφών που αυτές θα επιφέρουν.
Αυτή τη στιγμή:
* Το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει στις ανεπτυγμένες χώρες καταναλώνει περισσότερο από το 80% των φυσικών πόρων της Γης, δημιουργώντας έτσι ένα δυσανάλογο χάσμα που οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στην άνιση κατανομή του πλούτου, επισημαίνει το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων.
* Σήμερα σε μία ημέρα καταναλώνουμε όσα κατανάλωναν οι άνθρωποι σε έναν ολόκληρο χρόνο, πριν από 200 χρόνια. Ερχόμαστε στα δικά μας, στην Ελλάδα που το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας (5,9 εκτάρια ανά κάτοικο) είναι 3,5 φορές μεγαλύτερο από τη φέρουσα ικανότητα της χώρας μας (έλλειμμα 4,2 εκτάρια ανά κάτοικο) - μια χώρα με εξαιρετικά σπάταλη και ρυπογόνο οικονομία (ήταν πρώτη στον τομέα αυτό στυς 15 πριν από τη διεύρυνση).
Να μείνουμε στην Ελλάδα όπου σε δύσκολες εποχές η κυβέρνηση αποφάσισε να «πετάξει» τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για ένα έργο περιβαλλοντικά καταστροφικό, την εκτροπή του Αχελώου όπως το αποκαλούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: WWF-Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Greenpeace.
«Το φαραωνικών διαστάσεων και παρωχημένης αναπτυξιακής λογικής έργο της εκτροπής θα δώσει άλλοθι στη συνέχιση της κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων, και δεν θα «ξεπλύνει» όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι την αγροχημική ρύπανση του Πηνειού.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ροή του Αχελώου παρουσιάζει μείωση κατά τουλάχιστον 11%.
Κλείνουμε με Ελλάδα που ακόμη δεν έχει δώσει στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποιος ευθύνεται για την εκτεταμένη ρύπανση στον βοιωτικό Ασωπό. Δεν έχουν δοθεί επίσης στην Ελλάδα ούτε καν πράξεις βεβαίωσης για την παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις περιοχές που «βρέχονται» από τον Ασωπό που ρέει κατά καιρούς.
Και είναι διαρκής απειλή για τη δημόσια υγεία.
Το θέμα της ρύπανσης, τονίζουν οι Πράσινοι, άνοιξε ξανά από τους ίδιους τους πολίτες, όπως εύστοχα παρατηρεί και ο επίτροπος Σταύρος Δήμας. «Η διαδικασία είχε παγώσει από την Κομισιόν εξαιτίας των καθησυχαστικών απαντήσεων από την κυβέρνηση».
Ακουσον άκουσον...
Πηγή : Εnet.gr
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=37395