Προβληματισμός για τις προϋποθέσεις
Πηγή- αναδημοσίευση: Πρωινός Λόγος, Παναγιώτης Πλιάτσος
Ως θετική χαρακτηρίζει, με χθεσινή ανακοίνωσή του, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για τη δημοπράτηση της μονάδας Πτολεμαϊδα V, το Σωματείο Εργαζομένων «Σπάρτακος». Ωστόσο, επισημαίνονται με προβληματισμό και οι προϋποθέσεις που θέτει η ΔΕΗ για τις μετεγκαταστάσεις. Παράλληλα, γίνεται λόγος για δικαίωση του διαχρονικού και δυναμικού αγώνα του Σωματείου, ενώ υπάρχει αναφορά και στην εμπλοκή με τη νέα μονάδα της Μελίτης. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Θετική κρίνεται, καταρχήν η απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ (στις 19/5/09) για την Μονάδα Πτολεμαϊδα 5 αφού δικαιώνει εκτός των άλλων την πάγια θέση του Συνδικάτου μας που από το 2003 μετά την ψήφιση του Νόμου 3175 στα πλαίσια της αντικατάστασης 1600MW παλαιών μονάδων. Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ έθεσε από τότε και διεκδίκησε την αντικατάσταση του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας με ανακοινώσεις, δελτία τύπου, παραστάσεις , καταλήψεις, ημερίδες και καθημερινό αγώνα στο δρόμο.
Όταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα εμείς δίναμε σκληρή μάχη για την υλοποίηση αυτού του οράματος κάποιοι όψιμοι αγωνιστές μας χλεύαζαν λέγοντας ότι «τα στελέχη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ ψάχνουν οικόπεδο για να στηθεί η μονάδα» ή το λιγότερο ότι «είναι άσχετοι αφού δεν υπάρχουν λιγνίτες και πρέπει να επενδύσουμε στο Φυσικό Αέριο».
Σε κάθε περίπτωση, εμείς όλα αυτά τα έχουμε αφήσει στο παρελθόν και κοιτάζουμε μπροστά, τώρα που πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε τις μάχες που απομένουν για να κερδίσουμε τον πόλεμο .
Εκτιμούμε ότι η απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε βάζει τις προϋποθέσεις για την δημοσίευση της προκήρυξης και αυτό δημιουργεί προβληματισμούς και ερωτηματικά.
Πρώτον:
► Γιατί υπάρχει αμφιβολία από τον κ. Αθανασόπουλο όταν γνωρίζει ότι οι κάτοικοι της Ποντοκώμης και της Μαυροπηγής συμφωνούν με την μετεγκατάσταση των οικισμών τους;
► Γιατί δεν προχωρά μαζί με την κυβέρνηση στην διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης -εφόσον θέλει πραγματικά να γίνει η μονάδα- όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία
► Μήπως τελικά δημοσιοποιεί την απόφαση του Δ.Σ θέτοντας αυτές τις προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξει η όρεξη σε επίδοξους ανταγωνιστές;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους προϋποθέσεις δε θα έχουν το αποτέλεσμα του άγονου διαγωνισμού της Μελίτης 2.
Σε ό,τι αφορά στην μονάδα της Φλώρινας Μελίτη 2, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού συναντά μεγάλα εμπόδια που σχετίζονται άμεσα με τα κοιτάσματα του ορυχείου της Βεύης αφού είναι γνωστό ότι για να λειτουργήσει η μονάδα απαιτείται το εν λόγω κοίτασμα.
Σε τελική ανάλυση, η ΔΕΗ πρέπει να διεκδικήσει με ίσους όρους το υπό διαβούλευση κοίτασμα του Ορυχείου της Βεύης. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να απεμπολήσει αυτό το δικαίωμα γιατί έτσι θα αναγκαστεί να λειτουργήσει σε κοινοπρακτικό σχήμα την Μονάδα της Φλώρινας Μελίτη 2. Είναι δεδομένο ότι σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο. Η Μονάδα Μελίτη 2 επιβάλλεται να γίνει από τη ΔΕΗ Α.Ε Αυτό απαιτεί, δικαίως, χρόνια τώρα και η Τοπική κοινωνία την οποία καλούμε σε επαγρύπνηση».
Νέες δηλώσεις του νομάρχη Κοζάνης
Ερωτηθείς για το ίδιο ζήτημα, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής τοποθετήθηκε χθες και για τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί αναφορικά με τη ρητή προϋπόθεση που θέτει η ΔΕΗ για τη δημοπράτηση της νέας μονάδας στην Πτολεμαϊδα, που είναι η διασφάλιση των μετεγκαταστάσεων. Όπως είπε «είναι αυτονόητο. Ισχυροποιεί το αίτημα μας για τις μετεγκαταστάσεις…και ο καθένας μπορεί να ζητάει ό,τι θέλει. Για μένα, η αναφορά πως απαιτείται η μετεγκατάσταση είναι θετική. Γιατί ο συγκεκριμένος, νέος ΑΗΣ πρέπει να τροφοδοτηθεί με καύσιμα, Και η ΔΕΗ τι κάνει; Αποδέχεται με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο τις δικές μας θέσεις, που λέγαμε ήδη από το 2000, όταν είχαν μπει τα ΜΑΤ για το ορυχείο, τη σημαντικότητα των δυο οικισμών και κλειδώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σε όποιον ήθελε να αμφισβητήσει έστω και σε επίπεδο βερμπαλισμού, την απόφαση για τη μετεγκατάσταση των δυο οικισμών».
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρινίδη, εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ. Σ. της ΔΕΗ από την παράταξη της ΔΑΚΕ, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 70 μήνες και περιλαμβάνει δυο στάδια. Το πρώτο ορίζει ότι σε διάστημα 20 μηνών θα πρέπει να εκπονηθεί η Μελέτη και να ολοκληρωθούν τα σχετικά με την αδειοδότηση της ενώ, στο δεύτερο στάδιο, δηλαδή οι 50 μήνες που ακολουθούν θα εκδοθεί η οικονομική άδεια, θα περατωθούν οι εργασίες κατασκευής, και θα ξεκινήσει η εμπορική δραστηριότητα της νέας μονάδας. Ως καταλληλότερος χώρος για τη χωροθέτηση της μονάδας επελέγη η θέση εξόρυξης του λιγνίτη στο Ορυχείο Κομάνου. Οι τεχνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι οι ALSTHOM, HITACHI, DUSSAN. Την προώθηση των εργασιών που απαιτούνται για την έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού ανέλαβε ο Δημήτριος Λάππας, γενικός διευθυντής παραγωγής, ενώ συγκροτείται επιτροπή που θα εξετάσει τις τυχόν προσφυγές και ενστάσεις.