Αίτημα άμεσης εκκένωσης της Μαυροπηγής

της Ρόης Βασδατέκη από τον Πτολεμαίο...

Την άμεση εκκένωση του οικισμού της Μαυροπηγής ζητούν οι κάτοικοι του οικισμού της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, οι οποίοι αγωνιούν για την ασφάλειά τους, μετά το ατύχημα που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα όταν υποχώρησε τσιμεντένιο τοιχίο περίφραξης μιας κατοικίας και τραυμάτισε έναν 50χρονο κάτοικο, ο οποίος υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο δεξί κάτω άκρο.Αίτημα άμεσης εκκένωσης της Μαυροπηγής

Το απίστευτο μάλιστα είναι ότι το συμβάν σημειώθηκε ενώπιον τηλεοπτικού συνεργείου της κρατικής τηλεόρασης (ΝΕΤ) που βρισκόταν την ώρα εκείνη στον οικισμό για ρεπορτάζ. Ο 50χρονος που υπέστη συντριπτικό κάταγμα στο δεξί κάτω άκρο χειρουργήθηκε την Τετάρτη στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και νοσηλεύεται στην Ορθοπεδική του κλινική.
Ταυτόχρονα, ο δήμος Εορδαίας έχει κινήσει διαδικασίες για την μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου Μαυροπηγής στο Δημοτικό Σχολείο του γειτονικού οικισμού του Προαστίου, καθώς τα συνεργεία των μηχανικών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που εξέτασαν πρόσφατα τα κτίσματα του οικισμού το έκριναν ακατάλληλο λόγω των σοβαρών ζημιών που έχει υποστεί, ενώ γίνονται παράλληλα ενέργειες για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών της Μαυροπηγής στο Προάστιο.
Με βάση μάλιστα τα λεγόμενα της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, δεν τίθεται θέμα ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου στη Μαυροπηγή, καθώς ο οικισμός βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης και κατατίθεται αίτημα άμεσης εκκένωσής του.
Το αίτημα της άμεσης εκκένωσης του οικισμού πρόκειται να κατατεθεί στη ΔΕΗ ΑΕ το πρωί της Δευτέρας, ενώ στο αίτημα αυτό της τοπικής κοινότητας της Μαυροπηγής συνηγορεί τόσο ο δήμος Εορδαίας όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που αναμένεται να το συνυπογράφουν, όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αναστάσιος Εμμανουήλ.
Σημείωσε ότι η άμεση εκκένωση του οικισμού αποτελεί πλέον τη μόνη λύση για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων του οικισμού, καθώς από τους πρόσφατους ελέγχους των κτισμάτων προέκυψε ότι τα 70 από τα 265 σπίτια του οικισμού είναι ακατάλληλα, ενώ καθημερινά εμφανίζονται στα κτίσματα και νέες ρωγμώσεις αφού πρόκειται για ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τόνισε μάλιστα ότι το κόστος εκκένωσης του οικισμού πρέπει να επωμιστεί εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ- να καταβάλλει δηλαδή τα ενοίκια στους δικαιούχους, καθώς η ΔΕΗ είναι υπεύθυνη για τις ζημίες στον οικισμό, αφού τόσο τα ρήγματα όσο και οι ζημίες που έχουν υποστεί τα κτίσματα οφείλονται στην εξορυκτική δραστηριότητα του όμορου ορυχείου της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της Μαυροπηγής επισήμανε ακόμη ότι το αίτημα για άμεση εκκένωση θα συνοδεύεται και με αίτημα για τη φύλαξη του οικισμού μετά την εκκένωσή του.
Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή μας, καθώς επίσης το ζήτημα της μετεγκατάστασης του οικισμού, καθώς παρά τις υποσχέσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και κυβερνητικών αξιωματούχων δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα η σχετική απόφαση στο ΦΕΚ (Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

AddThis Social Bookmark Button