Θεοδωρίδης Παναγιώτης: Μετεγκαταστάση Ποντοκώμης & Ποντιακό Χωριό

Με σύμμαχο τον ιστορικό πλούτο του παρελθόντος, χτίζουμε το μέλλον

Ο νέος αιώνας, εξαιτίας της εξόρυξης λιγνίτη, συναντά την περιοχή μας, στο σταυροδρόμι των μετεγκαταστάσεων.Όταν πριν από πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Έρδομους (παλιά ονομασία), έδιναν στο χωριό τους το όνομα Ποντοκώμη, δηλαδή Χωριό του Πόντου, ίσως δεν φανταζόντουσαν ποτέ ότι εν έτη 2009, θα ερχόταν η στιγμή, όπου το όνομα αυτό, θα αποκτούσε αληθινό περιεχόμενο, στο νέο τόπο φιλοξενίας τους, τον οποίο και επέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία.
Ο Δήμος Κοζάνης, για την υλοποίηση αυτού του οράματος, συνεργάζεται ήδη με φορείς, καταξιωμένους επιστήμονες, ειδικούς, για την καλύτερη δυνατή ευόδωση, του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Και στην πορεία, διαρκώς προστίθενται νέες συμμαχίες.
Αναντίρρητα το θέμα των μετεγκαταστάσεων, αφορά πρωτίστως, αυτούς που καλούνται αναγκαστικά, να αφήσουν τον τόπο που γεννήθηκαν, έζησαν, δημιούργησαν και δέθηκαν συναισθηματικά, όλα αυτά τα χρόνια. Ο νέος τόπος, μπορεί να αποτελέσει για τους Ποντοκωμίτες, μια νέα Ιθάκη. Αρκεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες ,ώστε το ταξίδι της νέας τους Οδύσσειας να είναι σύντομο, χωρίς μεγάλη περιπλάνηση και αστοχίες, όπως συνέβη στο παρελθόν στον τόπο μας, με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.
Ζούμε έντονα και καθημερινά γινόμαστε όλοι μας κοινωνοί, σε διαφορετική κλίμακα, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Η μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης στις παρυφές του Δήμου Κοζάνης, κατά γενική παραδοχή, είναι απάντηση με στεντόρεια φωνή στην κρίση. Εκφράζει την αγωνία και την αδήριτη ανάγκη για τη δημιουργία αναπτυξιακών συνθηκών στον τόπο μας, τις οποίες έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.
Και, τι εννοούμε, όταν μιλάμε για δημιουργία ενός ποντιακού χωριού; Πισωγύρισμα; Όχι βέβαια. Κάθε, άλλο. Η προσδοκία και ο συνολικός σχεδιασμός στην περιοχή (ΖΕΠ, Πανεπιστήμιο κ.α.), κινείται σε αναγεννητικό ορίζοντα, βαδίζει σύμφωνα με μια νέα αναπτυξιακή αντίληψη. Οικοδομείται το παρόν με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Το ποντιακό χωριό είναι μια γνωστική και ισορροπημένη χρήση του σύγχρονου, του μοντέρνου και της παράδοσης. Έρχεται να εκφράσει τη σύνθεση της ιστορίας, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Είναι ένας τόπος με πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, πλούσια σε συμβολισμούς, μνήμες, όπου όλα αυτά θα είναι ορατά. Είναι ένας τόπος δημιουργίας και γέννεσης νέας ιστορίας, μια δυναμική προέκταση στο αύριο.
Πολλοί θα πούνε ότι όλα αυτά είναι ουτοπία. Ότι κινούνται στη σφαίρα του φανταστικού και όχι του εφικτού. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε, γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Απαντούμε, ότι είναι η νέα παιδεία του κατοικείν, είναι το σημείο συνάντησης όπου εκτρέφεται η ελπίδα και κυοφορείται το μέλλον. Είναι το σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού μιας και είναι ηλίου φαεινότερο ότι θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης, όχι μόνον για τους όπου γης πολίτες ποντιακής καταγωγής, αλλά για όλους τους Έλληνες, για όλους τους πολίτες του κόσμου, με διάθεση να δούνε από κοντά κάτι διαφορετικό.
Θα ακολουθήσουν σε αυτό το ταξίδι οι διαπρύσιοι κήρυκες της ανάπτυξης του τόπου και της περιφέρειας, ή θα προτιμήσουν το αδιέξοδο της στράτας του βολέματος στην άπνοια και στο απάγκιο της ραστώνης, όταν ήδη φυσούν ρεύματα προόδου και ελπίδας;
Στη μεγάλη πρόκληση για το μέλλον του τόπου, η ιστορία θα είναι αμείλικτος κριτής απέναντι σε όλους μας.

* Ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης είναι Αντιδήμαρχος Κοζάνης

Πηγή: kozan.gr

AddThis Social Bookmark Button