Μετεγκατάσταση Ποντοκώμης: Απαιτείται να μετατοπιστούν άμεσα οι γραμμές υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ ΑΕ

Οι κάτοικοι της Ποντοκώμης, με συντριπτική πλειοψηφία, έχουν επιλέξει ως χώρο για τη μετεγκατάστασή τους μια περιοχή 1500 στρεμμάτων Νότια της ΖΕΠ, που είχε προταθεί από το Δήμο Κοζάνης. Ο Δήμος Κοζάνης, έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα των κατοίκων της Ποντοκώμης και ξεκίνησε ήδη της διαδικασίες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετεγκατάσταση των κατοίκων.

Η ταχύτητα της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ποντοκώμης, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο Κοζάνης, καθώς λύνει το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι από την εγγύτητα των εξορυκτικών διαδικασιών και ταυτόχρονα επηρεάζει καθοριστικά την αξιοποίηση ενός σημαντικού λιγνιτικού κοιτάσματος στη περιοχή. Η αξιοποίηση του ορυχείου της Ποντοκώμης, συνδέεται άμεσα με την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στη περιοχή, την ενεργειακή επάρκεια της Χώρας και το Μέλλον του Λιγνίτη.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που είναι καθοριστικό για την ταχύτητα της μετεγκατάστασης, είναι η μετατόπιση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης που διέρχονται από το ανατολικό τμήμα της περιοχής αυτής. Η μετατόπιση των πυλώνων απαιτεί περίπου 5 χρόνια για την ολοκλήρωσή της. Ταυτόχρονα, με την έγκαιρη απόφαση για την μετατόπιση των πυλώνων, θα επιταχυνθούν και οι απαραίτητες μελέτες για την άμεση χωροθέτηση του νέου οικισμού, που αποτελούν προαπαιτούμενο έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων του Ορυχείου Ποντοκώμης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και για τη ΔΕΗ.

Η μετακίνηση των πυλώνων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική καθώς οι πυλώνες χωρίζουν στη μέση μια περιοχή της επέκτασης της πόλης, στην οποία αναπτύσσεται συνεχώς η κατοικία και η οποία έχει τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές, καθώς διαθέτει ήπιο ανάγλυφο και έχει τη μικρότερη δυνατή επιρροή, από την ρύπανση που προκαλούν οι μονάδες της ΔΕΗ και τα ορυχεία.

Ο Δήμος Κοζάνης, θέλοντας να δώσει λύση στο μείζον αυτό ζήτημα, έχει ήδη καταθέσει από τις 2/2/2009, έγγραφο αίτημα για την μετατόπιση των πυλώνων, προς τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλο συνοδευόμενο και από τεχνική έκθεση τεκμηρίωσης.

Λόγω της σοβαρότητας και της υψηλής σημασίας του θέματος, έχει ζητήσει την συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, μεταξύ των οποίων στον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα, στους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, στην Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Α.Παπαρήγα, στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του Σύριζα κ. Α. Αλαβάνο, στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Παπαδόπουλο στους Βουλευτές του Ν.Κοζάνης κ.κ. Ν. Τσιαρτσιώνη, Γ. Κασαπίδη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Αθανασιάδη, στο Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Α. Λεούδη, στο Νομάρχη Κοζάνης κ. Γ. Δακή, στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη, στο Πρόεδρο του Τοπικού Διαμερίσματος Ποντοκώμης, στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης κ. Α. Τολιόπουλο, στον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τμ. Δυτικής Μακεδονίας κ. Ι. Βάρκα, κ.α.

Η ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων και η κινητοποίηση των Φορέων και των Θεσμικών Αρχών και Προσώπων, αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την γρήγορη Μετεγκατάσταση της Ποντοκώμης, την προοπτική της περιοχής και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας της Χώρας.

Πηγή: www.kozan.gr

AddThis Social Bookmark Button